Felavatják a prémiumkategóriás zongorát Zalaegerszegen

Az új Yamaha zongorát a hangversenyterem korábbi, több mint 100 éves zongorája helyett sikerült beszerezni.

Forrás: MTI2020. 10. 01. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felsőkategóriába tartozó Yamaha zongorát a hangversenyterem korábbi, több mint 100 éves zongorája helyett sikerült beszerezni – mondta el az MTI-nek Tóth László intézményegység-vezető.

A zongorán az előadó bármilyen érzelmet közvetíteni tud. A hangszer mechanikája tökéletesen működik, más hangszíne van a finom és megint más az erőteljes játéknál – hangsúlyozta Tóth László zongoraművész.

Ennél jobb zongorát nem lehet készíteni

– idézte fel az intézményegység-vezető Bogányi Gergely zongorajátéka után elhangzott mondatatát.

A természetes, homogénfából, kézimunkával, Japánban gyártott hangversenyzongorát a hamburgi bemutatóteremben választották ki. A 27 millió forint értékű hangszert kedvezményes áron, mintegy 20 millió forintért vásárolták meg.

A zongora beszerzését az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 13,6 millió forinttal, a zalaegerszegi önkormányzat pedig 1,5 millió forinttal támogatta. A helyi mecénások (Péntek Károly és családja, valamint Balogh Ádám és családja) 4,3 millió forinttal járultak hozzá a hangszer megvásárlásához.

A pénteki zongoraavató koncerten Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész Schumann-szólóműveket (a Gyermekjeleneteket és a C-dúr fantáziát) játszik. A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Sándor János karmester vezényletével az A-moll zongoraverseny csendül majd fel a zalaegerszegi hangversenyteremben.

November 20-án Ránki Dezső kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész ad hangversenyt a zalai megyeszékhelyen.

A prémium kategóriás hangversenyzongorát a zalaegerszegi zeneiskola növendékei, a helyi zenei együttesek, egyesületek is használhatják – tette hozzá Tóth László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.