MMA-alelnök lett Kiss János Kossuth-díjas balettművész

Miután az október 7-re összehívott közgyűlésen megválasztották a hiányzó alelnököt és elnökségi tagot, teljes a Magyar Művészeti Akadémia új elnöksége. November 5-én kezdik meg munkájukat az új összetételben.

Magyar Nemzet
2020. 10. 10. 13:18
null
Fotó: Nyirkos Zsofia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arról már a szeptember 7-én tartott fórumon döntött a testület, hogy Vashegyi György karmester marad a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, és újabb három évre alelnök lett Marosi Miklós építész, elnökségi taggá választották Farkas Ádám szobrászművészt, Haris László fotóművészt és Rátóti Zoltán színművészt is. A másik alelnöki posztra jelöltek közül akkor senki sem érte el a megfelelő számú szavazatot és egy elnökségi tag helye is betöltetlen maradt. így október 7-én ismét összeült a közgyűlés a Pesti Vigadóban.

119 szavazatból 107-tel Kiss János Kossuth-díjas balettművészt, a Győri Balett korábbi igazgatóját választották meg alelnöknek. A megbízatás három évre szól. Elnökségi taggá Kovács István költőt, történészt választották meg. Mivel Haris László, aki a felügyelőtestület tagja volt, bekerült az elnökségbe, helyére új tagot választottak Lajta Gábor festőművész, grafikus, művészeti író személyében.

Kiss János Kossuth-díjas balettművész lett az egyik alelnök
Fotók: MMA

A szeptemberi eseményen átadták a köztestületi díjakat és a tiszteletbeli elnöki cím odaítéléséről is döntöttek: Jankovics Marcell az MMA tiszteletbeli elnöke lett. A november 5-től felálló új elnökség összetétele: Vashegyi György elnök; Kiss János, Marosi Miklós alelnökök; Farkas Ádám, Haris László, Kovács István, Rátóti Zoltán elnökségi tagok. Az új felügyelőtestület összetétele pedig: Balog Zoltán (elnök), Erdélyi Rudolf Zalán, Galánfi András, Lajta Gábor, Sára Ernő.

Kovács István költőt, történészt elnökségi taggá választották

Azt már szeptemberben elfogadta a testület, hogy a Covid–19 miatti korlátozások okán az MMA tagozatai, elnöksége, felügyelőtestülete, valamint bizottságai és munkacsoportja elektronikus hírközlő eszköz útján, megfelelő azonosítással is határozatképes üléseket tarthassanak, most megszavazták a Magyar Művészeti Akadémia alapszabályának újbóli módosítását, amely november 1-jétől lehetővé teszi a közgyűlés elektronikus eszközökkel történő lebonyolításának jogi lehetőségét is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.