időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Nyert a Maladype Színház társulata Lengyelországban

MTI
2020.10.18. 20:30
Nyert a Maladype Színház társulata Lengyelországban

A Maladype Színház társulata nyerte el a XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál fődíját a közép-lengyelországi Radomban – közölte vasárnap a lengyel közszolgálati televízió. A magyar művészeknek a szemle két másik díját is odaítélték.

A Maladype Színház szombat este az egyhetes versenyprogram záró előadásaként a XX. század egyik legnagyobb drámaírójának, Witold Gombrowicznak az Yvonne című színdarabját mutatta be Balázs Zoltán rendezésében.

A fődíj mellett a Maladype társulat a közönség díját is kiérdemelte, amelyet a szemlén idén először osztottak ki, valamint a legjobb színészgárdának járó elismerést is.

A magyar művészeknek a szemle két másik díját is odaítélték
Fotó: Toldy Miklós

Balázs Zoltán a zárógálán nagy megtiszteltetésnek nevezte a radomi fellépést, azt, hogy a társulat „Witold Gombrowicz országában szerepelhetett, annak a művésznek a hazájában, aki világszerte számtalan színházat megihletett”.

A nagy múltú fesztivált idén a koronavírus-járvány miatt vegyes formában, online közvetítésekkel is szervezték, a nézőtéren csak az ülőhelyek negyedét lehetett elfoglalni az egészségügyi szabályok szerint.

A Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál azért jött létre, hogy fórumot biztosítson a lengyel és külföldi színházakban bemutatott, az író művein alapuló rendhagyó előadásoknak. Radomban idén nyolc színházi műhely mutatkozott be, amelyek előadásait szakmai zsűri értékelte. A fesztivál fővédnöke Rita Gombrowicz, az író özvegye volt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.