Nyert a Maladype Színház társulata Lengyelországban

A Maladype Színház társulata nyerte el a XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál fődíját a közép-lengyelországi Radomban.

MTI
2020. 10. 18. 20:30
null
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Fotó: Toldy Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Maladype Színház társulata nyerte el a XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál fődíját a közép-lengyelországi Radomban – közölte vasárnap a lengyel közszolgálati televízió. A magyar művészeknek a szemle két másik díját is odaítélték.

A Maladype Színház szombat este az egyhetes versenyprogram záró előadásaként a XX. század egyik legnagyobb drámaírójának, Witold Gombrowicznak az Yvonne című színdarabját mutatta be Balázs Zoltán rendezésében.

A fődíj mellett a Maladype társulat a közönség díját is kiérdemelte, amelyet a szemlén idén először osztottak ki, valamint a legjobb színészgárdának járó elismerést is.

A magyar művészeknek a szemle két másik díját is odaítélték
Fotó: Toldy Miklós

Balázs Zoltán a zárógálán nagy megtiszteltetésnek nevezte a radomi fellépést, azt, hogy a társulat „Witold Gombrowicz országában szerepelhetett, annak a művésznek a hazájában, aki világszerte számtalan színházat megihletett”.

A nagy múltú fesztivált idén a koronavírus-járvány miatt vegyes formában, online közvetítésekkel is szervezték, a nézőtéren csak az ülőhelyek negyedét lehetett elfoglalni az egészségügyi szabályok szerint.

A Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál azért jött létre, hogy fórumot biztosítson a lengyel és külföldi színházakban bemutatott, az író művein alapuló rendhagyó előadásoknak. Radomban idén nyolc színházi műhely mutatkozott be, amelyek előadásait szakmai zsűri értékelte. A fesztivál fővédnöke Rita Gombrowicz, az író özvegye volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.