Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Szünetel a KönyvtárMozi program a járvány alatt

A kistelepülési könyvtárakban az utóbbi években egyre népszerűbb a KönyvtárMozi program, amely öt éve működik az ország több pontján.

Magyar Nemzet
2020. 11. 16. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvény alapja a 2013 óta lézető Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR). Az azóta eltelt évek során – állami forrásból finanszírozott – infrastrukturális fejlesztések tették lehetővé a projekt indulását és akadálytalan működését a szolgáltatóhelyeken. A támogatásból projektorokat, televíziókat és vetítővásznakat vásároltak. A KönyvtárMozi-hálózat az 5500 fő alatti települések könyvtáraiban teszi alapszolgáltatássá a vizuális kultúrához való hozzáférés biztosítását. A cél az, hogy azokon a kistelepüléseken élők is igénybe vehessék a szolgáltatást, ahol nincs mozi, így ők is hozzájuthatnak azokhoz az értékes tartalmakhoz, amelyeket esetleg csak a nagy lélekszámú települések filmklubjainak tagjai érhetnek el. A szolgáltatás 2015 októbere óta működik, az ország valamennyi megyéjében, a programban regisztrált kistelepüléseken. A konyvtarmozi.hu oldalon található filmkészlet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ), a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, a Nemzeti Audiovizuális Archívum, a Kecskemétfilm Kft., valamint a Dunatáj Alapítvány segítségével vált elérhetővé a KSZR tagkönyvtárak számára a Nemzeti Audiovizuális Archívum-pontokon keresztül. A programot az IKSZ koordinálja a megyei könyvtárak közreműködésével.

A szolgáltatás a helyi könyvtárakban valósul meg, kizárólag magyar filmeket, közkincseket és valamennyi korosztály igényeit kiszolgáló, animációs-, játék-, rajz-, dokumentum- és ismeretterjesztő filmek nyilvános vetítését teszi lehetővé, a magyar kultúra értékeit közvetítve.

Fotó: II. Rákóczi Ferenc Megyei Városi Könyvtár

A szolgáltatás a koronavírus-járvány idején szünetel, de a szervezők bíznak abban, hogy a veszélyhelyzet feloldását követően folytatódhat a program.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.