„A karácsony a szeretet, és advent a várakozás megszentelése”

Online karácsonyi üzenettel kedveskedik a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a pályázóinak, továbbá a művészeteket szerető közönségnek. A különleges alkotás, amellyel karácsonykor számos médiumban találkozhatunk, egy ősi magyar betlehemes népdal és egy filozofikus, adventi Pilinszky-idézet feldolgozásával született meg.

2020. 12. 16. 12:00
null
Nincs karácsony mézeskalács nélkül Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A dalválasztás, a közreműködő művészek és a vizuális forma szimbolizálja a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) küldetését, az együttműködés erejét a kulturális szektor minden szereplője között, valamint a különböző művészeti ágak és művészkorosztályok harmonikus együttélését” – olvasható az intézmény lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint írják, a betlehemest operaénekesek, népzenészek, popénekesek, színművészek, a klasszikus- és népzenében ismert muzsikusok szólaltatják meg az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) egyik kiemelt támogatottjával, a Szent Efrém Férfikarral kiegészülve.

A Szent Efrém Férfikar, az EMET egyik kiemelt támogatottja is szerepel a klipben
Fotó: Magyar Művészeti Akadémia

A klipben a Pilinszky-idézetet Molnár Piroska, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő adja elő. Szólistaként énekelnek: Annus Réka népi énekes, Fehér Elemér klarinétművész, Fischl Mónika és Fürjes Anna Csenge operaénekesnők, Gubik Petra Junior Prima-díjas színművész, Herczku Ági eMeRTON-díjas, Liszt Ferenc-díjas énekes, Lakatos Mónika magyar cigány énekesnő, aki 2020-ban világzenei WOMEX-életműdíjat kapott első roma származású művészként, Nagy Bogi énekesnő és Zséda Fonogram- és EMeRTon-díjas énekesnő.

A karácsonyi alkotást Lőrinczy György NKA-alelnök művészi koncepciója alapján Novák Péter színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető szerkesztette és rendezte. A dal átdolgozása Szokolay Dongó Balázs Príma-díjas zenész munkája, míg a zenei rendezésért Salamon Beáta eMeRTon-díjas népzenész felelt.

A karácsonyi alkotást Novák Péter szerkesztette és rendezte
Fotó: Falus Kriszta

„Csak a szeretetben, csak az ismerősben születhet valódi »meglepetés«, lehetséges végeérhetetlenül várakoznunk és megérkeznünk, szakadatlanul utaznunk és szakadatlanul hazatalálnunk. Minden egyéb kaland, minden egyéb megismerés és minden egyéb várakozás véges és kérdéses. Így értem azt, hogy a karácsony a szeretet, és advent a várakozás megszentelése” – írja Pilinszky János.

„A karácsony egy megrázóan, meghatóan szép ünnep, bármily közhelyes is, várakozom rá, és vágyakozom arra, hogy a szeretteimmel lehessek, minél több érzelmes pillanatot élhessek meg. Ezt a gondolatot és érzelmi hőfokot legjobban ez a régi stílusú magyar népdal szolgálja. Egyrészt a dal szövege az anyaság szentségét kellően aláhúzza, másrészt a Pilinszky-szöveg egy esszészerű programbeszéd arról, hogy a várakozásnak milyen szerepe van az életünkben, és milyen összefüggései a művészet gyakorlásával. Keresve sem találhattunk volna a Nemzeti Kulturális Alapnak ennél szebb gondolatot, amellyel megünnepelhetnénk az idei karácsonyt” – hangsúlyozta Novák Péter.

A tájékoztató szerint a videoklipet a budaörsi Szeplőtelen Fogantatás-kápolnában forgatták. A rendező választása pedig szimbolikus jelentőségű: „Azt gondolom, mindenki látja: felfaljuk magunkat, a világot, amiben élünk. Ez a kicsi kápolna Budaörsön a legnagyobb kereskedelmi központok kellős közepén, az utolsó megmaradt természetvédelmi terület tetején helyezkedik el. Ez a szimbólum szerintem pont egy afféle figyelmeztetés és afféle jel, amire szükségünk van.”

A klip premierje a Nemzeti Kulturális Alap közösségi oldalán lesz, és számos médiumban találkozhatnak vele a nézők karácsonykor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.