Mesterektől sajátíthatjuk el a mézeskalács-készítés és a csipkeverés rejtelmeit

Decemberben elindult A Szakkör, a Nemzeti Művelődési Intézet új tudásmegosztó online felülete. Az oldal célja, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével vonja be a látogatókat, ezáltal összegyűjtse, rendszerezze és népszerűsítse a különböző közösségi tevékenységi formákat.

2020. 12. 22. 11:00
null
SZAKI_POS_05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Művelődési Intézet közfeladatot ellátó intézmény, célja, hogy a pandémiás időszakban is hasznos, hiánypótló ismeretekkel szolgáljon, és az új online felületnek köszönhetően együtt, kreatívan és aktívan teljen szabadidőnk. Az intézet lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az aszakkor.hu videókon keresztül, díjmentesen biztosít lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására, azokban való elmélyedésre. Mint írják, a weboldal megismerteti a látogatókkal a közreműködő mestereket és oktatókat, akik magas szinten, több évtizedes tapasztalattal rendelkezve vállalkoznak tudásuk megosztására. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége segítségével a gyöngyfűzés, a hímzés, a csipkeverés és a mézeskalács-készítés fortélyaival ismerkedhetnek meg a felület látogatói közel százhúsz videó segítségével, de hamarosan – a partneri kör bővítésével – a közművelődési intézmények szerteágazó szakköri világa is elérhetővé válik.

Útmutató a hímzéshez
Fotó: A Szakkör

A Szakkör segítő kezet nyújt mindazoknak, akik területileg – akár mozgásuk korlátozása, akár a koronavírus-járvány vagy a földrajzi távolságok miatt – nem érnek el tevékenységi formákat, és azoknak is, akik bátortalanabbak a közösségi aktivitások terén, vagy még nem döntötték el, milyen közösséghez csatlakozzanak. A kezdeményezés nem ismer országhatárokat, annak tartalmai elérhetők az egész Kárpát-medencében és a távolabbi diaszpórákban is. A szakkörvideók visszanézhetők, reklámmentesek és részegységekre tagoltak, így, ha elsőre nem is sikerül elsajátítani valamit, akkor sem marad le semmiről a résztvevő. A tevékenységekben való elmélyülést eszköz- és alapanyaglista, segédanyagok, szakirodalom-jegyzék, mintarajzok, fotók és leírások egészítik ki. A Szakkör összeköt és lehetőséget kínál mindazoknak, akik tanulni vágynak, vagy éppen a szabadidejüket otthoni körülmények között szeretnék hasznosan eltölteni. Különösen fontos lehet mindez napjainkban a családoknak: így a megszokott karácsonyi programok, foglalkozások pótlására otthonukba varázsolhatják a magyar kultúra tradicionális kézműves-tevékenységeit. A videókban az egyes tevékenységek mesterfogásaiba felkészült szakkörvezetők avatják be az érdeklődőket, és türelmesen, tudásuk legjavát adva magyarázzák el a tennivalókat.

Útmutató a csipkeveréshez
Fotó: A Szakkör

A felületre a most elérhető mézeskalács-készítés, -díszítés, csipkeverés, hímzés és gyöngyfűzés fortélyain túl folyamatosan kerülnek fel a szakmailag minősített tartalmak. A Nemzeti Művelődési Intézet 2021 első hónapjaiban induló új szakköre a kosárfonás rejtelmeibe vezeti majd be az érdeklődőket, továbbá az internetes felület hat magyarországi agóra közreműködésének köszönhetően néhány héten belül film-, képzőművész-, kerámia-, rajz-, foltvarró- és repülőmodellező-szakkörökkel is várja a látogatókat. A Szakkör számít a visszatérő látogatókra, ezért az elkövetkező hónapokban nemcsak online szakkörökkel, hanem számos szolgáltatással, közösségépítő és tudásmegosztó funkciókkal is bővül az internetes felület.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.