Szent László lovagkirályról készült hiánypótló film Erdélyben

Az örökség, ami összeköt című filmben számba veszik Szent László hagyatékát, a királyhoz köthető régészeti és építészeti emlékeket.

Pataki
2021. 01. 08. 15:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nekünk, az anyaország határain kívül élő magyaroknak különösen fontos Szent László nemzetegyesítő szerepe – nyilatkozta a Vasárnap.hu-nak Borsi Balázs a Szent László – Az örökség, ami összeköt című film készítője.

Az alkotásban a lovagkirály kultuszát és a hozzá kötődő szellemi, építészeti örökséget mutatják be neves szakemberek segítségével. A filmkészítők felkerestek valamennyi olyan, Bihar megyei helyszínt, amely a lovagkirályhoz köthető, hogy megmutathassák, melyik miért fontos, és mi az, amit mindenképpen ismerni érdemes.

A film egy határon átnyúló, összetett pályázat részeként valósult meg, számba veszik benne a hagyatékát, a királyhoz köthető régészeti és építészeti emlékeket. A kéttagú stáb tagjai Borsi Balázs filmszerkesztő-operatőr és Szabó Kinga, aki a szervezői feladatokat vállalta a projekt romániai partnerszervezetének vezetőjeként (Mosoly Kommandó Közösségi és Kulturális Egyesület), ő egyeztette a helyszíneket és az interjúkat, a filmezéshez szükséges engedélyeket, ő látta el a produceri feladatokat.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=_3mNDA2W8_k&feature=emb_logo[/embed]

 

– Nagyváradon, Bihar megyében ezer szállal kötődünk Szent Lászlóhoz. Bár én református vagyok, Nagyvárad városalapító szent királyának, a váradi római katolikus püspökség megalapítójának kultusza a mindennapokban is jelen van a bihari megyeszékhelyen, és e köré épülnek a legfontosabb kulturális és egyházi programok is, amelyeken magánemberként és újságíróként is bő másfél évtizede részt veszek. De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a váradi magyarság egyik legfőbb vágya, hogy újra lovasszobor álljon a város egyik kiemelt helyén – lehetőleg a főtéren –, így aztán a közéletben is a mindennapi beszéd tárgya Szent László és az ő tisztelete – mondta a hírportálnak Borsi Balázs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.