2022-re lesz kész a debreceni Latinovits Színház

Maga a színház nemcsak a színjátszást szolgálja, hanem kulturális egységként is működik majd.

Gőz József Miklós
2021. 02. 18. 10:10
null
A debreceni Latinovits Színház épülete Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évekig állt félbemaradt állapotban Debrecen új színházépülete, a Latinovits Színház, de tavaly anyagi támogatáshoz jutott a projekt, a Románia–Magyarország határ menti együttműködési programnak köszönhetően. Ezen kívül a magyar állam is adott támogatást a Debrecen 2030 program részeként. Így az önkormányzatnak csak egy kisebb mértékű önerővel kell hozzájárulnia a befejezés mintegy 5,8 milliárd forintos összköltségéhez.

(A határon átnyúló együttműködési program a Latinovits Színház befejezésén kívül magában foglalja a következőket is: kulturális inkubátor létrehozása, amelynek célja a színházi kultúra megerősítése, képzési központ és értéktár létrehozása, összművészeti képzési lehetőségek kialakítása, valamint a közös kulturális értékek megőrzése és bemutatása, közös magyar és román kulturális programok megszervezése: például kulturális táborok, színházi előadások cseréje, színházi videoarchívum készítése, szakmai konferenciák és kiadványok szervezése és alkotása. Nagyváradon a Szigligeti Színház, a Körösvidéki Múzeum és a Várad kulturális folyóirat által működtetett kulturális központ felújítása. A projekt feladataiban magyar részről az infrastrukturális fejlesztés gazdája Debrecen önkormányzata, a kulturális feladatoké a Csokonai Színház.)

A debreceni Latinovits Színház épülete
Fotó: Facebook

A munkálatokat a debreceni TÁRS-95 Acélszerkezet és Gépgyártó Építőipari Kereskedelmi Kft. végzi a közbeszerzési eljárás nyerteseként. Korábban megismerkedhettünk a belsőépítészeti kialakítás terveivel is, amelyet a Balogh Balázs Építésziroda készített és valósít meg. A látványos munka – amelynek folyamán százötven tonnányi berendezést emelnek be a színház belsejébe – januárban kezdődött, amikor egy nagy teherbírású toronydarut állítottak a színház Rákóczi utcai oldala mellé. Ez a színpadtechnikai és más berendezéseket „pakolja be” az épületbe, amelynek tetőszerkezetét is megnyitották e célból. A munka ütemterv szerint halad, ha minden jól megy, 2022 tavaszán már nyitóelőadást tarthatnak a színházban.

A debreceni Latinovits Színház nagyobbik egysége a háromszázötven nézőt befogadó kamraszínház lesz, míg a stúdiószínház előadásait százötven néző előtt játszhatják. Az épületben színházi szakemberek oktatását szolgáló helyiség, táncterem is épül, a tetején pedig tetőkert is lesz.

Maga a színház nemcsak a színjátszást szolgálja, hanem kulturális egységként is működik majd.

A színházban a színjátszótér mellett helyezik majd el a határtérség történelmi és kulturális örökségét is bemutató értéktárat, itt szervezik majd meg a Kárpát-medencei színjátszók posztgraduális képzését is. Impozáns, modern színházépület szerepel a tervekben: több mint ötezer négyzetméternyi terület szolgálja majd ki a színházi igényeket, emellett négyezer négyzetméretes lesz a képzőhely s annak kapcsolt részei.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.