Eleonóra 2024. február 21.
logo

Bővültek a könyvtári szolgáltatások egy felmérés szerint

Magyar Nemzet
2021.02.09. 20:30
Bővültek a könyvtári szolgáltatások egy felmérés szerint

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által üzemeltetett Könyvtári Intézet frissen publikált reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a legtöbb könyvtár három vagy akár több területen is bővítette szolgáltatási palettáját. Ez utóbbi megállapítás igaz a megyei hatókörű városi könyvtárak mintegy 90, a városi könyvtárak 80, a felsőoktatási könyvtárak hetven százalékára.

A könyvtárak több mint 85 százaléka vezetett be legalább egy újítást, valamint hajtott végre minimum egy fejlesztést a járványhelyzet kezdete óta – derült ki abból a felmérésből, amely a magyar könyvtári szolgáltatásokat kutatta. Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által üzemeltetett Könyvtári Intézet frissen publikált reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a legtöbb könyvtár három vagy akár több területen is bővítette szolgáltatási palettáját. Ez utóbbi megállapítás igaz a megyei hatókörű városi könyvtárak mintegy kilencven, a városi könyvtárak nyolcvan, a felsőoktatási könyvtárak hetven százalékára.

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár
Fotó: OSZK

Az utóbbi időszakban hangsúlyt kapott a digitális tartalmak és az online szolgáltatások használatának megkönnyítése, az utóbbi esetében az online beiratkozás lehetősége, a könyvtári tagság ingyenes meghosszabbítása és a kölcsönzési szabályok rugalmasabbá tétele. Az egyik leghagyományosabb és legkedveltebb könyvtári szolgáltatás, a könyvkölcsönzés sem szünetel, mivel a könyvtárak külső átvételi pontokat alakítottak ki, valamint alkalmazzák a házhoz szállítást.

Az intézmények online tartják meg a könyvtári rendezvényeket, az olvasásnépszerűsítő klubfoglalkozásokat, közösségépítő alkalmakat és játékokat. A hazai és a külhoni magyar közösségeket ellátó könyvtárak gyorsan, proaktívan, innovatívan, a nemzetközi jó gyakorlatokat figyelembe véve biztosítják a könyvtárhasználók ellátását.

Az OSZK és a Könyvtári Intézet a pandémia magyarországi megjelenésével párhuzamosan, tavaly márciustól figyelemmel kíséri a koronavírus-járvány könyvtárakra gyakorolt hatását. Az ismeretek bővítése érdekében először tavasszal, majd idén januárban körülbelül hétszáz intézmény megkérdezésével végzett reprezentatív kérdőíves felmérést a hazai bibliotékák járványhelyzethez való alkalmazkodásáról, de megkeresték a határon túli magyar közösségeket szolgáló könyvtárakat is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.