Márciusban lesz a Vörösmarty-versünnep döntője

A döntős szavalókat élőben kapcsolják, így adják majd elő az egy szabadon választott és az egy kötelező Vörösmarty-költeményt.

Magyar Nemzet
2021. 02. 11. 17:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról korábban hírt adtunk a Vörösmarty-emlékév keretében a főszervező Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola több országos szintű programja valósult meg. Az emlékév egyik kiemelt kezdeményezése a versünnep, amely a Magyar Versmondók Egyesülete szakmai támogatásával valósul meg. Kimagasló számban jelentkeztek lelkes szavalók, közel kétszáz pályázat érkezett a decemberi határidőig. A versünnepet megelőzően nagy sikerrel zárult a rajzpályázat is, amelyre az ország szinte minden pontjáról érkeztek alkotások. Eredetileg a döntőre februárban került volna sor, remélhetőleg már személyes jelenléttel, és nem az online térben. Ez sajnos nem valósulhat meg, így a Vörösmarty-versünnep döntőjének időpontja március 5-re módosult. Már a múlt hónapban lezajlott a Vörösmarty-versünnep elődöntője, amelyet a vírushelyzet miatt csak a zsűri jelenlétében bonyolítottak le a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. A döntnököknek nem volt könnyű dolga: több száz versmondó küldte be pályázatát, amelyek közül két korcsoportban határoztak a továbbjutókról. A felhívásban korcsoportonként öt-öt továbbjutót hirdettek, de a zsűri végül úgy döntött: bővíti a továbbjutók számát, mivel kimagasló számban jelentkeztek tehetséges szavalók. A zsűri döntése alapján a 6–12 éves korcsoportból hat, a 13–18 éves korcsoportból pedig tíz versmondó indulhat a dobogós helyezésért.

A döntő dátuma változott: 2021. március 5-én 11 órától a jelenleg érvényben lévő rendeletek értelmében változatlanul online térben szervezik meg a versenyt, a zsűri személyes jelenlétével a Halász-kastélyban. A döntős szavalókat élőben kapcsolják, így adják majd elő az egy szabadon választott és az egy kötelező Vörösmarty-költeményt. A szervező Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola mindent megtesz annak érdekében, hogy a közösségi média felületeken mindenki számára megtekinthető és visszanézhető legyen a Versünnep döntője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.