Balázs Zoltán rendezésében a Merlin és a Nine

Két rendhagyó mű színpadra állítását készíti elő Balázs Zoltán színész, rendező, a Maladype Színház vezetője. A Maladype művészeivel Tankred Dorst: Merlin, avagy a puszta ország című darabját; az Operettszínház alkotóival Arthur Kopit és Maury Yeston közös szerzeményét, a Federico Fellini 8 és ½ című Oscar-díjas filmjéből készült nagy sikerű Broadway-musicalt, a Nine-t próbálja.

Magyar Nemzet
2021. 03. 11. 15:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tankred Dorst darabja a világ drámairodalmának egyik legterjedelmesebb és legösszetettebb műve, a kerekasztal lovagjairól sajátos humorral mesélő, rendhagyó alkotás. A XX. századi ember történelmi és metafizikai tapasztalatainak monumentális összegzése. Arthur Kopit és Maury Yeston Nine című darabja Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című remekműve, a filmtörténet első rendezői önvallomása, egy zseniális és újító alkotás, amely nagy hatást gyakorolt más művészekre is. A Jászai Mari-díjas rendezőt a két rendhagyó mű színpadra állítása a világjárványt megfékező korlátozások közepette különösen összetett feladat elé állítja. A szokatlan rendezői megoldásairól ismert alkotót és társait mindkét színházban gondosan megszervezett próbatechnika segíti, amelynek köszönhetően a komplex színészi együttlétre épülő játék biztonságosan és az előzetes rendezői elképzeléseknek megfelelően valósulhat meg.

Elkezdődtek a Merlin című előadás próbái a Maladype Színházban
Fotó: Karsay Katalin

Mivel az elmúlt egy évben a járványhelyzet okozta szigorítások miatt a nemzetközi hírű Maladype társulata számos fesztiválszerepléstől esett el, Balázs Zoltán és a színészek már nagyon várják a határok újbóli megnyitását és a nemzetközi színtérbe való fokozatos visszatérést. Nemcsak szakmai presztízsük megtartása függ a fesztiválmeghívások elfogadásától, de mindennapi működésük és hosszú távú fennmaradásuk is. Nem véletlen, hogy az idén fennállásának 20. évét betöltő Maladype Színház, T. Dorst kultikus drámájával, a Merlinnel kívánja feldolgozni sajátos fejlődéstörténetét és különböző alkotókorszakait. A készülő előadásban a társulat színészei több szerepben is megmutathatják tehetségüket; Merlin alakjának megformálását a rendező Bognár Gyöngyvérre bízta. Az Operettszínházban három szereposztással valósul meg a Nine. A színház többgenerációs sztárcsapata mellett vendégként színpadra lép Bánsági Ildikó és Keresztes Ildikó is.

Zajlanak a Nine próbái az Operettszínházban
Fotó: Juhász Éva

A budapesti bemutató különlegességét tovább fokozza az a rendkívüli gesztus, amellyel a Broadway-mű zeneszerzője, Maury Yeston járult hozzá a Balázs Zoltán rendezésében megvalósuló előadás bővített zenei anyagához. Ennek köszönhetően a mű színpadra alkalmazásának történetében a budapesti Operettszínházban hangzik majd el először a Nine filmváltozatának három ikonikus slágere – a Cinema Italiano, a Take it All és a Guarda la Luna.

Tervezett bemutató: 2021. 05. 07., 08., 09. Budapesti Operettszínház, Nagyszínpad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.