Fénybábok, teremtésmese és a vándorcirkuszok világa

Június 11. és 13. között nyolc helyszínen, több mint száz programmal rendezik meg a III. Bondoró Utcaszínház-fesztivált Kapolcson. A látogatókat egyebek mellett önfeledt karneváli hangulattal, gólyalábas és marionett-előadásokkal, új cirkuszi produkciókkal, koncertekkel, valamint vásári portékákkal várják.

Magyar Nemzet
2021. 03. 14. 10:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utcaszínház műfaját népszerűsítő fesztivál egyik kiemelt helyszíne a Bondoró Porond, ahol többek közt a Langaléta Garabonciások, a Bab Társulat és a Harkels Puppetry előadásait láthatja a közönség. Ám itt bontogatja majd szárnyait Ikaros is, akit a Szabadkai Gyermekszínház premier előadásában láthatunk. Karmesterjátékával porondra lép a Bélaműhely, s a Kajárpéci Vízi Revü egyedi tolmácsolásában Hany Istókkal is találkozhatunk. Szombaton szikrashow kápráztatja el a közönséget az Aserdus Tűzzsonglőr Produkció jóvoltából. Ugyanitt láthatjuk továbbá a Kreatív Kráter Kör Csillagpásztor című előadását is, amely egy kozmikus népmese hatását kelti a led-zsonglőrködés, a gólyalábas és légi akrobatika, valamint a fénytánc varázslatával.

A Langaléta Garabonciások a Bondoró Porondon lépnek fel
Fotó: Bondoró

Idén új helyre költözik a Bondoró Színpad. Az új programhelyszín kibővült nézőtérrel és látványos produkciókkal várja az érdeklődőket. Itt láthatja a közönség a Tűzmadarak cirkuszcsoport műsorát, akik a múlt századi vándorcirkuszok misztikus világát jelenítik meg némi sötét humorral fűszerezve, varieté hangulatban. A Freak Fusion Cabaret látványos zsonglőr-, akrobatika-, légtornász- és burleszkjelenetekre épülő produkcióját a Firkin lendületes koncertje követi majd, akik a modern ír kocsmazene féktelen műfaját repítik a kapolcsi éjszakába. A zenei felhozatalt színesíti Sena Dagadu koncertje is, amelyben soul, funk és elektronikus hatások is megjelennek. A Budapesti útikalauz időutazóknak című programon pedig visszautazhatunk a magyar cirkusz múltjába, ahol sorsfordító tragédiákra, tiltott szerelmekre, menekülésekre, kényszerpályákra és csodálatos újrakezdésekre bukkanunk. Ugyanitt mutatkozik be a szicíliai Gaia Santuccio és Georgina Cassels közös légtornász-produkciója is.

A Freak Fusion Cabaret produkciója látványos zsonglőr-, akrobatika-, légtornász- és burleszkjelenetekre épül
Fotó: Bondoró

Virág Zsóka, a Bondoró utcaszínház-fesztivál tulajdonos-igazgatója a lapunkhoz elküldött közleményben úgy fogalmaz: „Már a Bondoró alapítása óta folyamatosan dolgozunk azon, hogy idővel, amikor a helyzet is úgy engedi, be tudjunk emelni nemzetközi utcaszínházi programokat is a kínálatunkba. Felvettük a kapcsolatot több kulturális intézettel és nagykövetséggel is, és elmondhatjuk, hogy a Francia Intézetnek, valamint a Budapesti Olasz Kultúrintézetnek köszönhetően várhatóan már ebben az évben sikerül bővítenünk a külföldi fellépőink sorát. Emellett belga utcaszínházi produkciók is érkeznek a Bondoróra a Wallonie-Bruxelles International támogatásában.”

Bondoró-felvonulás
Fotó: Bondoró

A páratlan dallamok szerelmesei is megtalálják a kedvükre valót a Bondorón. Fellép ugyanis a Swing á la Django, vagy a David Spischak Quartet, de Kárász Eszter sanzonestjét és a Bin-Jip koncertjét is estébe nyúlóan hallgathatjuk, Lantos Zoltán hegedűművésszel kiegészülve. A Bordűrben a délelőttöket a Hermann Ottó Intézet szervezésében megvalósuló szakmai beszélgetések, valamint olyan gyermekprogramok töltik meg élettel, mint például a Modern Art Orchestra ifjúsági programja, melynek célja, hogy a fiatalokat megismertesse a dzsesszmuzsika alapjaival. Itt jelenik meg Mórocz Adrienn előadásában Marék Veronika két ismert figurája, Boribon mackó és Annipanni is. A Bordűrben kapott helyet az Opera Guitta előadása, akik a legnagyobb operaáriák előtt tisztelegnek Donizettitől Mozartig, Rossinitól Verdiig, a melodráma és a bohócműsorok mezsgyéjén mozogva adják elő műsorukat. A helyszín programjainak sorát Tompos Kátya és Hrutka Róbert közös koncertje zárja.

A MeseKert ebben az évben is a legkisebbek birodalmaként tér vissza. Három napon át báb- és meseelőadások egész sorát kínálják kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Érkezik Fabók Mancsi, a Dobronka Cirkusz, a Ziránó Színház, valamint a Szamárfül Projekt is. Teremtésmesét mond Écsi Gyöngyi, de itt lép fel Papito, az argentin bohóc is. A Ledpuppets társulás vizuális kísérleti színházzal, fénybábokkal kísérletező csapat, mely saját gyökereit keresve a „lampionok őshazájába”, Japánba kalauzolja a nézőket. A MeseKert Pajtájában pedig Szegedi Katalin műveiből nyílik kiállítás, amely az illusztrátor legkedvesebb könyveinek a képanyagából ad ízelítőt.

Fabók Mancsi bábszínháza a MeseKertbe érkezik majd
Fotó: Bondoró

A szervezők már az esemény pótdátumát is kitűzték, ha júniusban nem jöhet össze a Bondoró közönsége, a megváltott jegyek szeptember 3–5. között lesznek érvényesek. Kedvezményes jegyek elővételben már válthatók a fesztivál honlapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.