Hegedűrapszódia, dzsessz és cimbalom a Müpa repertoárján

A Müpa Home című közvetítéssorozat ezen a héten is különleges programokkal várja a nézőket az online térben. Holnap Bartók Béla 140. születésnapjáról emlékeznek meg, pénteken és szombaton pedig két kiváló hazai muzsikus, Snétberger Ferenc és Lukács Miklós koncertjét közvetítik.

Magyar Nemzet
2021. 03. 24. 21:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap ünnepeljük a világhírű komponista, Bartók Béla születésének 140. évfordulóját. Az elmúlt 16 évben számtalan Bartók-szerzemény csendült fel a Müpa róla elnevezett hangversenytermében, ezekből válogattak össze egy estére valót, hazai muzsikusok tolmácsolásában. A népzenére épülő hegedűrapszódia különleges helyet foglal el Bartók művei közt, mert azok eredeti, népi előadásmódját is belekomponálta a zenébe. Ezúttal Fenyő László és kamarapartnerei 2014-es előadásában élvezheti a közönség ezt a lenyűgöző darabot. Bartók mindössze 22 éves volt, amikor Strauss hatására megírta első nagyzenekari kompozícióját, amelyben a magyar történelem héroszát, Kossuthot mintázta meg. A szimfonikus költeményt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adja elő Kovács János karmester vezetésével. Nagyszerű hegedűművészünk, Baráti Kristóf Bartók Geyer Stefinek komponált első hegedűversenyével nyitotta emlékezetes 2016-os estjét: ezt a csodálatos zenei vallomást is újra hallhatják a nézők a Müpa Home című közvetítésének köszönhetően. A műsort pedig egy igazi csemege zárja: a Muzsikás együttes a Müpa 10. jubileumi hétvégéjén a népzenegyűjtő Bartók élményeinek „rekonstruálásával” idézte meg a zeneszerzőt, amit most a Müpa Home segítségével élhetünk át újra – vagy éppen először.

Baráti Kristóf
Fotó: Csibi Szilvia

A magyar dzsesszszcéna évtizedek óta meghatározó szereplője Snétberger Ferenc, akinek munkásságáról világszerte csak elismeréssel szólnak. Repertoárját a roma hagyományok, a brazil zene és a flamenco éppúgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. A most újra látható 2017-es koncertjén triójához egy igazi szupersztár, a skandináv dzsessz egyik legmarkánsabb képviselője, a norvég trombitás, Nils Petter Molvær csatlakozott. Az este során a régi Snétberger-kompozíciók új köntösbe bújtatva szárnyaltak a hangversenyteremben.

Snétberger Ferenc
Fotó: Pályi Zsófia

Pár hónappal ezelőtt érkezett meg a Müpába az intézmény legújabb cimbalma, amelyet magától értetődően annak legavatottabb hazai ismerője, Lukács Miklós szólaltathatott meg először. Bár közönség előtt való debütálására még várni kell, a hangszer rajongóinak jó hír, hogy a Müpa Home e heti programjának zárókoncertjén minden a cimbalomról szól. Lukács Miklós Cimbiózis névre keresztelt együttese ugyanis a Müpában mutatta be Lux et umbra – azaz Fény és árnyék – című harmadik albumának anyagát. A megszokott triót erre az alkalomra klarinéttal és fagottal kiegészülve kvintettre cserélték, ám a Lukácstól megszokott, a dzsessz, a klasszikus és a kortárs zene jegyeit mesterien ötvöző kompozíciók megmaradtak.

Lukács Miklós
Fotó: Posztós János

A Müpa Home koncertjei megtekinthetőek a Müpa honlapján és hivatalos YouTube-csatornáján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.