Cziffra Café: közös koncertet ad Tompos Kátya és Balázs János

Holnap 19 órától először lép fel együtt Tompos Kátya színésznő és Balázs János zongoraművész a Cziffra-fesztivál és a Filharmónia Magyarország közös szervezésében a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az ingyenes, élőben követhető koncerten a két művész azt az időszakot idézi meg, amikor Cziffra György a pesti éjszakában bárokban zongorázott, világszínvonalú játékával ajándékozva meg közönségét.

2021. 04. 13. 7:37
null
Tompos Kátya sokszínű, kivételes tehetsége szólóénekesként is megmutatkozik Fotó: Jaksa Tímea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van egy kis hely egy sötét mellékutcában, amiről senki sem tud, és amit mégis mindenki ismer. Itt az élet akkor kezdődik, amikor lemegy a nap, és csak akkor zárnak, amikor a világ is véget ér. Megannyi dal – egy-egy pillanatfelvétel az extázisfüggő vendégekről: fiatal szeretők és öreg bohémok, naiv álmodozók és érzéki bűnözők, művészek és bebetonozott törzsvendégek. Varázslatos alászállásunk két útikalauza pedig nem más, mint az ezerarcú, Jászai Mari-díjas színésznő, Tompos Kátya és a Kossuth-díjas zongoraművész, Balázs János, akik legyen szó sanzonról vagy komolyzenéről, minden műfajban otthonosan mozognak – olvasható a szervezők lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Cziffra György művészetéhez hozzátartoznak az éjszakai bárok zongorái mellett eltöltött évek, amikor kényszerűségből, a megélhetésért – ahogy önéletrajzi könyvében írja – „leereszkedett az alvilágba”.

Tompos Kátya sokszínű, kivételes tehetsége szólóénekesként is megmutatkozik
Fotó: Jaksa Tímea

Igaz, a lokálokat nemegyszer klasszikus hangversenyteremmé változtatta. A Cziffra György-emlékév kiemelt célja, hogy programjai kialakításával a műfajok és a művészeti ágak között hidat képezzen, hiszen a névadó víziója is ez volt: „Eljön még az a nap, amikor a különböző művészetek képviselői […] kézen fogják majd egymást…” A Cziffra-fesztivál és a Filharmónia Magyarország közös szervezésében megvalósuló koncert azt az időszakot idézi meg, amikor a legendás zongoraművész a pesti éjszakában, bárokban zongorázott, világszínvonalú játékával ajándékozva meg az éjszaka közönségét – gondoljunk csak a legendás Arizona mulatóra, a Bristol szállóra vagy a Kedves presszóra.

Tompos Kátya sokszínű, kivételes tehetsége színésznőként és szólóénekesként is megmutatkozik. A Cziffra-fesztiválon másodízben lép fel – 2020-ban a Báresten a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával állt színpadra –, és már tudjuk, hogy épp olyan jól áll neki a francia sanzon, mint a cigánydalok vagy a századfordulós kávéházi slágerek. Tompos Kátya a zenei karrierje során olyan neves előadókkal, együttesekkel dolgozott együtt, mint Hrutka Róbert, Zorán, a Budafoki Dohnányi Zenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a Söndörgő és a Budapest Klezmer Band. Dalszerzőként, dalszövegíróként is debütált 2017-ben Holdjárat című szólóalbumával.

Balázs János zongoraművész, a Cziffra-fesztivál és a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője előszeretettel tesz zenei kirándulásokat a klasszikus zenén kívül más műfajokban is, szólókarrierje mellett örömmel lép fel kis formációkban, különösen azokban, ahol valami újat, valami mást mutathat közönségének.

Balázs János zongoraművész a Cziffra-fesztivál és a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője
Fotó: Emmer László

Nevéhez fűződik például a ZongOpera sorozat is, amelyben mások mellett Miklósa Erikával, Rost Andreával és José Curával alkottak párost a színpadon, de emlékezetes Rúzsa Magdolnával való közös estje és Lajkó Félixszel adott improvizációs koncertjei is. Tompos Kátyával most lép fel első ízben, azonban a tervek szerint nem utoljára, hiszen a nyári VeszprémFesten szintén színpadra állnak. „Szeretnénk megmutatni a közönségnek azt a sok színt, lelki mélységet és örömöt, amit a zene és művészet közelében megélhetünk, legyen az bármilyen műfajú, igényes alkotás” – idézi a közlemény Balázs Jánost.

A békéscsabai hangversenyt élőben, díjtalanul tekintheti meg a közönség a Cziffra100.com oldalon, a Cziffra-fesztivál Facebook-oldalán, a filharmónia web- és Facebook-oldalán, valamint YouTube- és Vimeo-csatornáján. Különleges lehetőség továbbá, hogy a Filharmónia Magyarország YouTube-csatornáján később is bármikor visszanézhetők a koncertek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.