Húsvéti parkot rendeztek be Hajdúszoboszlón

Húsvéti köntösbe öltözött Hajdúszoboszlón a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár melletti park. Tojásfákat és egyéb húsvéti installációkat állított ki a város önkormányzata és a művelődési központ.

Magyar Nemzet
2021. 04. 05. 18:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy kétezer kisebb-nagyobb tojás, számos helyi gyermek és felnőtt munkájának eredménye ékesíti a parkot.

A polgárokat arra kérték, hogy saját alkotásaikkal vegyenek részt a város tojásfáinak díszítésében. Céljuk a lakosság, a civil szervezetek, egyházak, iskolák, óvodák közreműködésével egy olyan szabadtéri húsvéti park létrehozása, amely illeszkedik az ünnepkörhöz és kifejezi a város újjászületésének kezdetét is – szellemi, kulturális, turisztikai értelemben egyaránt. A tojások díszítésénél bármilyen technikát alkalmazhattak.

– Leírhatatlanul boldog vagyok, hogy újra bebizonyosodott a hajdúszoboszlóiak összetartása. Talán országosan is egyedülálló ez a park, amely abban a reményben készült, hogy a csendesebb, szigorú húsvéti ünnepnapok közepette is megnyitja lelkünket a húsvét igazi üzenetére – mondta a Hajdú-Bihar Megyei Naplónak az ötletgazda alpolgármester, aki leányával maga is éjszakába nyúlva festette a tojásokat, s a díszítő munkálatokból is kivette a részét. A februári felhívásra jelentkezett a Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola a képzőművészeti tanszakosaival. Az iskola egy hatalmas tojást készített, a gyerekek pedig többek közt gyimesi motívumos tojásformákat rajzoltak-festettek. A Főnix mazsorettek 260 dekorációt készítettek. A Hajdúszoboszlói Városszépítő Egyesület sem maradt ki a sorból. Buka László elnök elmondta, hogy 52 tojást adtak le. Aktív szerepet vállaltak a nyugdíjas szervezetek, szakkörök is. A művelődési központ Hajdú Foltvirágok foltvarró szakkör tagjai otthonaikban 60, különböző technikájú és anyagú textiltojást készítettek aprólékos gondossággal. Az első felajánlók az 57 tagú Hajdúszoboszlói Olajipari Nyugdíjas Klub Egyesület tagjai voltak.

Száz piros hungarocell tojásuk akrillal festett. A park fő éke egy kétméteres tojás. Pikó Sándor terve, Nádasdi Róbert festése magyarságunkat is jelképezi.

Nádasdi Róbert festése magyarságunkat is jelképezi Fotó: Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár

Az egyházak kiállításai

A református egyházközség Feltámadás kertet állított össze az egyébként Halasi Fekete Péter hajdúkapitányról elnevezett téren lévő húsvéti parkban. A lelkészek pedig több száz húsvéti igei üzenetet helyeztek el kosárba. A római katolikusok egy kirakatkiállítással készültek, mely a művelődési központ park felőli üvegsarkán megtekinthető. 1788-ban felszentelt helyi templomuk jelenét és jövőbeli képét mutatják be fotókkal, a templom ugyanis felújítás előtt áll. A görögkatolikus egyház út menti keresztekről készített fotókkal járult hozzá a húsvét megünnepléséhez.

A szabadtéri kiállítás április 11-ig díszíti Hajdúszoboszlót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.