Szorosabb lesz az együttműködés a digitalizáció alapú örökségvédelem területén

A múzeum dísztermében írták alá a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és a 4iG Nyrt. közötti stratégiai együttműködésről szóló megállapodást, amellyel a 2017 óta sikeresen zajló szakmai együttműködés új szintre emelkedett – tudatta közleményében az intézmény.

Magyar Nemzet
2021. 05. 17. 16:00
null
Varga Benedek a MNM főigazgatója Fotó: Incze László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 4iG a hazai informatikai és ICT-piac egyik meghatározó cégcsoportjaként több sikeres projektet valósított meg az MNM-mel, ilyen volt a Seuso-kincs 3D-szkennelése és virtuális bemutatása, illetve a visegrádi királyi palota 3D-s rekonstrukciója.

Az aláíráson Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és L. Simon László miniszteri biztos, valamint Linczényi Aladin, a 4iG általános vezérigazgató-helyettese és igazgatósági tagja vett részt.

A múzeumban soron következő attrakció a nagyharsányi római kori villa mozaikpadlójának bemutatója lesz. A 3D-technológiával rekonstruált és a nagyközönség számára júniusban nyíló kiállítást a 4iG technikai eszközök adományozásával is támogatja.

A magyar muzeológiában történelmi mérföldkő a digitális technológiák megjelenése. Nemcsak azért, mert a jelenkor digitális generációjának ez nagy vonzerőt jelent a nemzeti kulturális örökség megismerésében, hanem azért is, mert így képesek lehetünk arra, hogy a műkincseket, történelmi épületeket a mai állapotukban is megőrizhessük az utánunk jövő generációk számára.

Balról: L. Simon László, Varga Benedek, Linczényi Aladin és Fehér András.

Fotó: Incze László, Magyar Nemzeti Múzeum

A megállapodás kapcsán L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta a digitalizáció fontosságát a múzeumok életében:

Minden olyan gyűjteményi elemnek, amelyet hozzáférhetővé akarunk tenni, a digitalizálás teremti meg a lehetőséget, hogy széles körben ismertté tegyük. A pandémia rámutatott arra, hogy lehetnek olyan időszakok az életünkben, amikor elzárva vannak a kulturális értékek. S van egy harmadik szempont is: a digitalizáció lehetőséget teremt arra, hogy sokkal részletesebben tudjuk a műtárgyak összetettségét, gazdagságát és többrétegűségét feltárni.

Az együttműködés kapcsán Linczényi Aladin kiemelte, hogy a 4iG és a múzeum egyaránt elkötelezett a nemzeti kulturális örökség feltárásában, tudományos kutatásában, továbbá digitális megőrzésében és bemutatásában.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint a múzeumok jövője a digitalizációval szoros szövetségben sikerre van ítélve: a mesterséges intelligencia innovatív alkalmazása a régészeti leletek és történeti emlékek meghatározása, értékelése, digitális rekonstrukciója és bemutatása, az online és offline múzeumi szolgáltatások párhuzamos fejlesztése, a 3D-szkennelés terén olyan páratlan lehetőségeket teremtenek, amelyek hatását ma még talán nem is látjuk pontosan.

A digitalizáció egyszerre teremt minden eddiginél könnyebb hozzáférést a múzeumok falain belül látható tartalomhoz, ugyanakkor ki is terjeszti a múzeumlátogatást a falakon kívülre.

A 4iG és az MNM között létrejött megállapodás keretében a digitális technológiák örökségvédelmi és múzeumi hasznosítása érdekében a felek közös erőfeszítéseket tesznek az örökségvédelem és a történeti, régészeti kutatás területén a digitális technológia elterjedéséért, a múzeumi szolgáltatások terén a digitalizáció erősítéséért, továbbá a digitális innovációk múzeumi implementációjának támogatásáért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.