Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

9. Balatonfüredi prímásverseny

A balatonfüredi önkormányzat és a Hagyományok Háza – az Anna-bál kísérőrendezvényeként – idén kilencedik alkalommal rendezi meg a Balatonfüredi prímásversenyt július 27–28-án. A szervezők idén korosztály szerint bővítették a verseny kategóriáit.

Magyar Nemzet
2021. 06. 12. 19:00
Radics Ferenc Fotó: Váradi Levente
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2013-ban a balatonfüredi önkormányzat és a Hagyományok Háza nagy sikerrel rendezte meg az első Anna-bál prímásversenyét. A nagy múltú cigányprímások és – minden második évben – a hagyományos népzenészek bemutatkozásához az Anna-bálra készülő Balatonfüred kiválóan illeszkedik, hiszen a magyar múlt egyik legprosperálóbb időszakát, a nemzeti ébredés korszakát idézi meg.

2021-ben ismét pályázhat minden, a klasszikus cigányzenei hagyományt folytató hegedűs. A nyilvános színpadi versenyt a balatonfüredi Anna-bál előtti héten kedden és szerdán tartják. A zsűri tagjai a magyar népies műzene elismert szakemberei: Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett és Liszt-díjas hegedűművész, a 2000-es Millenium Aranyvonó Párbaj győztese; ifj. Kállai Kiss Ernő Liszt-díjas, a Margitszigeti Danubius Nagyszálló zenekarvezető prímása és Roby Lakatos magyar hegedűvirtuóz, világzenész.

Radics Ferenc
Fotó: Váradi Levente

Idén bővültek a verseny kategóriái korosztály szerint: a kiírók két kategóriában várják a jelentkezőket az egész Kárpát-medencéből. A versenyzők kötelező és szabadon választott műsorszámmal mutathatják be tudásukat. Az első három helyezett magas pénzjutalomban részesül, a nyertes fellép a 197. Anna-bálon.

A legjobb produkciókból és a meghívott előadók műsorszámaiból szerkesztett gálakoncertet a Gyógy téren felállított nagyszínpadon rendezik.

Jelentkezési határidő: július 16., 23.59.

Bővebb információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/furedi-primasverseny2021

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.