Klasszikus művek hétvégéje a fertőrákosi barlangszínházban 

A nyár egyik emlékezetes operáját és mágikus komolyzenei élményét kínálja a fertőrákosi barlangszínház. Erkel Ferenc Bánk bán című operáját Vidnyánszky Attila rendezésében a Coopera produkciójaként szombaton, Carl Orff Carmina Burana című népszerű művét Oberfrank Péter vezényletével vasárnap nézhetjük meg.

Munkatársunktól
2021. 06. 09. 13:53
null
Fotó: Hegedűs Ádám Bence
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Remek krimi, izgalmas történet, száguld, akár egy Verdi-opera, magyarságunk legfontosabb, sorsfordító kérdéseiről szól, a legjobban megírt magyar színdarab, megfoghatatlan lelkiséget hordoz, mítosz lengi körül. Ezek a szavak, jelzők kikerülhetetlenek, amikor Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező beszél a Bánk bánról. A nagyszabású, látványos, sztárénekeseket felvonultató monumentális előadás a Coopera produkciójaként szombat este 20 órakor látható a legendák évadában, a fertőrákosi barlangszínházban. Az opera címszereplője Molnár Levente, aki hangjával a New York-i Metropolitantól kezdve a világ minden táján ámulatba ejtette a közönséget – olvasható a fertőrákosi barlangszínház lapunkhoz eljuttatott közleményében.

– Ez a legfontosabb operánk. Katona József műve shakespeare-i magaslatokban mesél nagy, igaz, sorsfordító dolgokról: féltékenységről, irigységről, gyűlöletről, csalásról.

A történetet olyan események mozgatják, ami bennünket, egyszerű embereket érint. Ugyanakkor nemzetünk, hazánk, Közép-Európában való ittlétünk legfontosabb kérdéseit boncolgatja.

Nem véletlen, hogy mítosz lengi körül, kultikussá vált a mű – nyilatkozta a Bánk bánról Vidnyánszky Attila.

Életre szóló élményt garantál a barlangszínházi Bánk bán, hiszen olyan grandiózus, több mint száz embert mozgató előadás érkezik Fertőrákosra, amilyet csak nagy ritkán láthat a közönség. Kesselyák Gergely vezényletével filharmonikusok, kórus, énekkar, férfikar, tánckar vesz részt a produkcióban. A csodálatos jelmezeket Berzsenyi Krisztina álmodta meg. A középkori és a hipermodern építészet keveredésével ámulatba ejtő díszletek pedig Cziegler Balázs tervezésében épülnek. Az ország kiemelkedő, nemzetközi szinten is elismert operaénekesei varázsolják el a közönséget. Molnár Levente mellett Mester Viktória, Fischl Mónika, Kálmándy Mihály, Berczelly István, Bakonyi Marcell, Boncsér Gergely, Kendi Lajos kelti életre a főszerepeket.

Vasárnap este 20 órától a Carmina Buranát, a zenetörténet egyik legnépszerűbb darabját adják elő a barlangszínházban.

A világi élvezeteket dicsőítő vágáns költők verseire komponált, a tavasz, a bor és a szerelem himnuszaként is ismert művet Frankfurtban mutatták be 1937. június 8-án, s a premiertől kezdve hatalmas népszerűségnek örvendett. Mágikus, ikonikus, misztikus mű. Világot teremtő és mozgató őserő, a természet, a szerelem élménye, megújulása. A XX. század legismertebb dallama.

A koncert nagyszabású összefogással valósul meg, hiszen a majd nyolcvantagú Győri Filharmonikusok mellé soproni, győri és budapesti kórusokat hívtak meg. A nyár egyik emlékezetes komolyzenei élményét garantáló hangversenyen Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész vezényel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.