Több színészünket életműdíjjal méltatta a Magyar Filmakadémia

Bereményi Géza író-rendező, Moór Marianna, Mécs Károly és Tordai Teri színművészek kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal.

Munkatársunktól
2021. 06. 07. 18:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bereményi Géza író-rendező, Moór Marianna, Mécs Károly és Tordai Teri színművészek kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal. Az elismerést a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében adják át június 25-én este Balatonfüreden a Kisfaludy galériában.

A június 23–26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezendő Magyar Mozgókép Fesztivál az életműdíjasok, valamint a nemrég elhunyt Törőcsik Mari és Jankovics Marcell előtt tisztelegve kilenc filmet tűz műsorra, így a program a korábban közzétetthez képest módosult – közölték lapunkkal a szervezők.

Mécs Károly a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész olyan filmekben játszott, mint A kőszívű ember fiai, A Noszty fiú esete Tóth Marival, a Két emelet boldogság vagy a 141 perc a befejezetlen mondatból, de ő kölcsönözte Edlington hangját is a Macskafogóban. Június 24-én 13 órakor a veszprémi Agórában A Noszty fiú esete Tóth Marival című klasszikust vetítik.

Mécs Károly A Kőszívű ember fiai című filmben Forrás: Filmarchiv.hu

Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész már főiskolásként játszott Keleti Márton Esős vasárnap (1962) című filmjében. Később olyan alkotásokban szerepelt, mint a Jó estét nyár, jó estét szerelem, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, az Egy magyar nábob, A Pendragon legenda, a Mephisto vagy A vörös grófnő. Június 24-én 15 órakor A Pendragon legenda című filmet tűzik műsorra.

Bereményi Géza a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező számtalan Cseh Tamás-dal szövegírója, az Eldorádó, A tanítványok és a Hídember rendezője, a Megáll az idő forgatókönyvírója. Június 25-én 11 órakor az Eldorádó című, 1989-ben készült filmje lesz műsoron a füredi Balaton moziban, amely elnyerte a Filmkritikusok díját, a Filmszemle fődíját, valamint Európa Filmdíjat a rendező kategóriában.

Végül június 25-én 16.30-kor Gaál István Sodrásban című klasszikusát láthatja ugyanott a közönség Moór Mariannával a főszerepben. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Olyan alkotásokban tűnt fel, mint a Szent Péter esernyője, a Két emelet boldogság, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, A beszélő köntös, A Pendragon legenda és Az ötödik pecsét.

Június 24-én este 21 órakor a veszprémi Várban In memoriam Jankovics címmel animációs összeállítást láthatunk, benne a legendás János vitézzel. Az ötvenéves Szindbádot június 26-án 14 órakor vetítik az Agórában, míg 20 órakor a Balaton moziban Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével emlékeznek Törőcsik Marira. Jancsó Miklós Fényes szelek című alkotását pedig június 25-én 15 órától nézhetjük meg a Hangvillában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.