időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Virtuózok a pódiumon

Gulyás J. Attila
2021.06.17. 10:35
Virtuózok a pódiumon

Nem marad el, csak háromnaposra szűkül idén a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál. A tizenöt éves múltú rendezvénynek a járványhelyzet miatt külföldi meghívottja nem lesz, és ezúttal – a fiatal tehetségek bánatára – mesterkurzust sem tartanak, tudta meg lapunk Eötvös Zitától, a fesztivál szervezőbizottságának vezetőjétől. Mindennek ellenére maradandó zenei élményre számíthatnak, akik június 24-e és 26 között ellátogatnak a Kultúra városa címet viselő Balatonfüredre.

A pécsi Venti Chiavi Gitártrió: Kormos Balázs, Ritter Zsófia, Tóth Álmos
Fotó: Szabó Ervin Könyvtár

Az első, 2006-ban rendezett gitárfesztivál óta 34 országból érkeztek előadók és mesterkurzus-hallgatók Füredre, a nagy érdeklődéssel kísért zenei rendezvénynek 2326 fellépője volt, és 1500 fiatal kapcsolódott be a hangszer legkiválóbb előadói által vezetett mesterkurzusokba. Ha külföldi művésze nem is lesz az idei rendezvénynek, a szervezők nem változtatnak a fesztivál elnevezésén, és bíznak benne, hogy jövőre már nemcsak nevében, hanem a fellépők országonkénti hovatartozása tekintetében is nemzetközi lesz a balatoni nyár egyik legrangosabb eseménye. A fesztivál helyszínei változatlanok, idén is a Kisfaludy Galériába és a város evangélikus templomába várják a klasszikus és a jazz gitárzene kedvelőit. Június 24-este a Kisfaludy Galériában a pécsi Venti Chiavi Gitártrió (Ritter Zsófia, Tóth Álmos, Kormos Balázs) lép színpadra, és magyar szerzők gitárzenére átírt műveit szólaltja meg, másnap az evangélikus templomban a Bécsben élő Pusztai Antal koncertje ígér maradandó élményt, a fesztivál Kisfaludy Galériában sorra kerülő zárórendezvényén a Berlinben élő Snétberger Ferenc és vendégei lépnek pódiumra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.