időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Tartalmas szórakozást kínál a Déryné Fesztivál

Magyar Nemzet
2021.07.10. 08:08
Tartalmas szórakozást kínál a Déryné Fesztivál

Nyolc helyszínen, több mint harminc ingyenes programon vehetünk részt július 14. és 18. között a Déryné Fesztiválon. A Sátoraljaújhelyen és környékén első alkalommal megrendezett eseményen színvonalas színházi előadások, zenés előadóestek, bábszínház, pincekavalkád és izgalmas interaktív játékok várják a látogatókat.

Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című darabja nyitja meg a Déryné Fesztivált július 14-én 18 órakor Sátoraljaújhelyen, a Kossuth Lajos Művelődési Központban. A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a Vidnyánszky Attila által rendezett, a Déryné-program zászlóshajójának is tekintett előadás a magyar színjátszás, a vándorszínészet hőskorába repít vissza. Herczeg Ferenc kalandokkal, tréfákkal, felfokozott érzelmekkel tarkított színművét a színészek hangszeres játéka teszi még virtuózabbá.

Déryné ifjasszony
Fotó: Juhász Éva

Július 15-én Petőfi Sándor János vitéz című művét láthatjuk a széphalmi múzeumkertben. A Déryné Társulat előadása rendhagyó formában, egy óra alatt kívánja bemutatni Petőfi Sándor halhatatlan klasszikusát. Az előadás nem csupán az iskoláskorúak, hanem az egész család számára maradandó élményt nyújt fiatalos játékmódjával. Ráadásul János vitéz világáról szól az egész nap, hiszen 13.30 és 18 óra között A nagy János vitéz rejtvény kilenc állomása várja a vállalkozó kedvű királylányokat, kishuszárokat és óriásokat. A Kaland Kertben pedig a Déryné Társulat tagjaival is találkozhatnak a játékban részt vevők.

Tóth Ede A falu rossza című színműve egy perpatvar közepébe visz, egy esküvőre, ahol hívatlanul bukkan fel a menyasszony volt szerelme, hogy elválassza az ifjú párt. Szerelem, ármány, boroshordó, kés, pisztoly, zongora, ásó, kapa, nagyharang – a Déryné Társulat élőzenével kísért, sodró lendületű előadását július 16-án nézhetjük meg a Völgyszínházban. Ugyanitt július ­17-én a Kék róka című színdarabot tűzik műsorra. Herczeg Ferenc legnagyobb színpadi sikere izgalmas felfedezést ígér mindazoknak, akik szeretnek mások szívébe belelátni. Az előadás során egy szerelmi ötszög rajzolódik ki, az egyik szereplő fejéből vándorlunk a másikba, hogy végül feltérképezzük a teljes szerelmi képletet. Ugyanezen a napon 18 órától Károlyfalván Fabók Mancsi nem csak gyerekeknek szóló bábszínházát élvezhetjük.

Kék róka
Fotó: Érdi Róbert

Egymást követő három napon, három helyszínen: Karcsán, Pálházán és Hollóházán A helység kalapácsa című művet láthatjuk a Csavar Színház előadásában. A városi komédiák hangulatát idéző produkció páratlan humorral, groteszk elemekkel fűszerezve tárja elénk A helység kalapácsának különös világát. Július 18-án 20 órától a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című előadása zárja a Déryné Fesztivált. A lendületes és sokszínű folklórválogatásban a magyar nyelvterület legszebb táncait mutatják be, különösen nagy hangsúlyt fektetve az eredeti és stílusos előadásmódra. Ezt követően táncházzal várják az érdeklődőket.

Az Ungvári Pincesor és Borterasz játékoknak, zenés produkcióknak ad otthont. A KOHÓ Műhely interaktív játéktára, bábszínház, Csernik Szende mesemondó, a Bakator és Fruzsikás koncertje, Beke István gitárestje, valamint Andrea Vettoretti koncertje szerepel a programban. A másik fesztiválhelyszín a Zsólyomkai Pincesor, ahol július 16-án Bakos-Kiss Gábor Frankie – a király és kárhozott című estjén Frank Sinatra világslágerekké vált dalait hallhatjuk. Másnap, július ­17-én ugyancsak a zenéé lesz a főszerep a pincesoron, Joós Tamás Átlátszó víz legyen című produkciójában Cseh Tamás dalait idézik fel a művészek.

– A Színház mindenkinek! célkitűzés és misszió fontos, egyben nehéz feladat. Sátoraljaújhely település díszpolgáraként örömmel tölt el, hogy az első Déryné Fesztivál itt valósul meg. Azt gondolom, hogy a fesztivál egy nagyszerű lehetőség arra, hogy még többen láthassanak minőségi színházi előadásokat, miközben a sokszínű programkínálat az egész család számára kikapcsolódást nyújt – üdvözölte a rendezvényt Halász János fideszes országgyűlési képviselő, a Déryné Fesztivál fővédnöke. Kis Domonkos Márk, a Déryné-program igazgatója pedig úgy fogalmazott: emberközeli, szerethető, családbarát kulturális rendezvénysorozatot álmodtak meg e páratlanul szép környezetbe, ahol a kisgyermekektől az idősekig mindenki talál magának kedvére való programot, ugyanakkor a minőségi produkciók számos élménnyel gazdagítják a résztvevőket. A Déryné Fesztivállal új szintre emelik küldetésünket: Színház mindenkinek!

Kellemes nyári esték, csillagos égbolt – ilyenkor az ember szeret különleges élményekben megmártózni. A Déryné Fesztivál pont ezt kínálja. Önfeledt kikapcsolódást és tartalmas szórakozást az egész családnak. A fesztivál részletes programja a Dérynéfesztivál.hu oldalon érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.