Zubin Mehta indítja a Müpa következő évadát

Zubin Mehta nyitja meg a Művészetek Palotája 2021/22-es szezonját ismét a firenzei Maggio Musicale fesztivál zenekarával, az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentinoval.

Magyar Nemzet
2021. 07. 15. 15:03
null
Fotó: MICHELE MONASTA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indiai származású karmester, Zubin Mehta, nyolcvannégy évesen is tevékeny, vezette már a legnevesebb zenekarokat, koncertsorozatain pedig egész pályafutása alatt a maximumot nyújtotta. Többször ellátogatott már hazánkba is, hiszen sok élmény fűzi Magyarországhoz; még a bécsi akadémia növendékeként koncertet adott az ’56-os szabadságharcban résztvevő magyar menekülteknek.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=uQJdirZabac[/embed]

Évtizedeken keresztül, egészen 2019-ig vezette az Izraeli Filharmonikus Zenekart, amely mellett számos világszínvonalú együttessel is együttműködött, többek között vezető karmestere volt a montreali és a Los Angeles-i szimfonikusoknak is.

A New York-i Filharmonikusok zeneigazgatójaként, valamint az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino vezető dirigenseként szintén hosszú ideig működött.

Zubin Mehta az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentinoval 2005-ben, majd 2011-ben lépett fel a Müpában. Az idei produkció augusztus 15-én lesz, ahol Beethoven VI. (F-dúr, „Pastorale”) szimfóniája és Brahms: I. (d-moll) zongoraversenye csendül fel Rudolf Buchbinder zongoraszólóival.

(A borítóképen Zubin Mehta karmester a zenekarával. Forrás: Müpa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.