„Ha a szívemben tudlak...”

„Hogy épp úgy, mint mások, / Nem láthatlak már, / Ha a szívemben tudlak, az több annál, / Ami jár.” Így szól az Ismerős Arcok zenekar egyik legnépszerűbb dala, amit a szaxofonos, Tánczos István „Stewie” ad elő, aki maga is látássérült. Ez a dal is elhangzik augusztus 26-án este a csodálatos dunai panorámás Vasmacska teraszon, ahol jótékonysági koncertet ad az Ismerős Arcok zenekar a „Szól a szív…” Alapítvány javára, amely látássérült gyerekeket támogat.

2021. 08. 11. 5:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ismerős Arcok együttes több mint húsz éve van jelen a magyar könnyűzenei életben. A zenekar kiemelt feladatának tekinti, hogy a zene gyógyító ereje mellett pénzbeli adománnyal is segítsen a hátrányos helyzetű embereken és a rászorultakon. Negyedik alkalommal adnak most jótékonysági koncertet, melynek a teljes jegybevételét az alapítványnak ajánlják fel. Az 1987-ben létrehozott „Szól a szív…” Alapítvány elnevezését József Attila Rejtelmek című versének egyik gyönyörű és beszédes sorából kapta: „Szól a szem és szól a szív, Folyamodnak teérted.” Az alapítvány célja többek között a látássérült gyermekek életkörülményeinek javítása, társadalmi beilleszkedésük segítése, speciális eszközökkel történő ellátásuk biztosítása. Balázs Kata, az alapítvány egyik kurátora kérdésünkre elmondta, hogy a jótékonysági koncerten befolyt összeget az alapítvány kültéri mozgásfejlesztő játékok vásárlására és felállítására szeretné fordítani, halmozottan sérült (mozgássérült, értelmileg sérült, látássérült) gyermekeknek. Az eszközöket a Vakok Iskolájának udvarán állítják majd fel. – Tánczos Istvánnal a Vakok Iskolájában találkoztunk, amikor az Életutak, sikeres vak személyek című rendezvénysorozatunk egyik meghívott előadója volt két éve – sorolta a kurátor.
 

Az Ismerős Arcok zenekar  Fotó: Kelemen Ádám

 

– Egyébként ő is itt tanult ebben az iskolában. Az előadás alkalmával találtuk ki közösen, hogy jó lenne egy jótékonysági koncertet szervezni – mondta Balázs Kata.
– A Vakok Iskolájának Nádor-termében terveztük először a koncertet – tudtuk meg Tánczos Istvántól. – Ez nekem több szempontból is érdekes lett volna, hiszen ott kezdtem a zenei pályafutásomat mint kisgyerek. Jó lett volna most majdnem ötvenévesen ott játszani. Ez a pandémia miatt végül nem jött össze, húztuk-halasztottuk, de ott nem lehetett megvalósítani. Aztán arra gondoltunk, legyen egy külső helyszínen, így esett a választás a Vasmacska teraszára. 
A látássérült zenész az Ismerős Arcokkal hosszú ideig vendégzenészként dolgozott együtt, hivatalosan 2011-től a zenekar tagja.
Nyerges Attila írt neki egy dalt, ami az egyik legnagyobb siker a koncerteken. Szaxofonozik és énekel benne, ez a Szívemben tudlak című dal. Olyan ez is, mint a Nélküled, nagyon szeretik, és lassan önálló életet él.
– Amíg nem volt hozzá videóklip, nem volt képi tartalom mögötte, még inkább külön utakon járt. Azzal helyettesítették be, amivel csak akarták. Ebbe a dalba egyébként bármit bele lehet gondolni: hitet, szeretetet, szerelmet, vakságot, vágyódást, küzdelmet. Mindenkinek azt, amire a legnagyobb szüksége van vagy ami a számára a legfontosabb. A videóklip révén konkrétabb lett, de az emberek továbbra is nagyon szeretik, sőt olyanokhoz is eljut a klip segítségével, akik soha nem hallották korábban a dalt. Nyerges Attila egy másik dalt is írt nekem, ez a Mindig a sötétben című. Ehhez június elején készítettünk el egy videóklipet, aminek az az érdekessége, hogy a két klip egymásból ered, ez a Szívemben tudlak folytatása – avat be a szaxofonos.
Arról pedig, hogy mit jelent neki a koncert, így vall: – Bizonyos szempontból személyesebb az érintettség, hisz én magam is vak lévén, tudom, hogy milyen nehéz a társadalomba beilleszkedni. A mi időnkben nem volt ilyen lehetőség, hogy támogatást kapjon az iskola vagy a gyerekek. Jóval később jött ez el. Nagyon örülök, hogy ebben részt tudok venni, mert négyéves koromtól tizenhét éves koromig ott töltöttem az életemet. Majd az dönti el a sikerességét, hogy mennyien jönnek el. Nehezítettebb a helyzet, hiszen nyár is van, és a vírushelyzet is befolyásolja az embereket. Abban reménykedem, hogy azért eljönnek, mert az embereknek jobban melegíti a szívét, ha egy jó ügy érdekében tudnak cselekedni – mondta bizakodva Tánczos István.
Az augusztus 26-i jótékonysági koncerten a legismertebb slágerek mellett az év végén megjelenő új lemezükről is játszanak néhány dalt. Jegyeket csak elővételben és online lehet vásárolni háromezer forintért, a koncert napján 3500 forintért, illetve lehet adományozni támogatói jegyet tízezer forint értékben.

(A borítóképen az Ismerős Arcok zenekar látható, balról a harmadik Tánczos István szaxofonos. Fotó: Kelemen Ádám)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.