Lángosért áll sorban vagy tankoktól szorong az Eltörölni Frankot főszereplője?

Egy rövid részlet erejéig belenézhetünk Fabricius Gábor első nagyjátékfilmjébe. Az Eltörölni Frankot világpremierje szeptember 5-én, a világ egyik legjelentősebb filmes versenyén, a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week szekciójában lesz. Idén Magyarországot Fabricius filmje képviseli a velencei fesztiválon.

Magyar Nemzet
2021. 08. 31. 12:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közel másfél perces részlet a film nyitószekvenciája, itt találkozunk először a főszereplő Frankkal (Fuchs Benjámin). Az alkotói szándék szerint, az egysnittes jelenet esszenciálisan tartalmazza a film egészében tetten érhető különös atmoszférát: a megfoghatatlan paranoiát és elnyomást, amibe Frank beleszületett. A hatalom jelenléte, a háború lehetősége, a főszereplő magárahagyatottsága, kiszolgáltatottsága, majdani lázadása már a film nyitójelenetében kitapintható. 

Fabricius Gábor a filmjében le akar számolni a hamis Kádár-nosztalgiával, a „puha diktatúra” mítoszával. Nem a hamis Kádár-retrót, hanem a kommunista diktatúra igazi arcát akarja megmutatni. 

A világ szeptember 5-én, a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics’ Week szekciójában ismerheti meg a Kádár-kor politikai pszichiátriáját Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmjéből. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 1-jén kezdődik és szeptember 10-ig tart. 

(A borítóképen Frank, azaz Fuchs Benjámin látható)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.