Nagy csinnadrattával veszi kezdetét a XII. Bujtor István-filmfesztivál

Veteránautós felvonulással, akciófilmes kaszkadőr bemutatóval, vörös szőnyeges közönségtalálkozóval és A Pogány Madonna vetítésével indul holnap a XII. Bujtor István-filmfesztivál Balatonszemesen. A versenybe került száztíz film közül nyolcvan alkotást nézhet meg a közönség augusztus 19. és 22. között a Latinovits Művelődési Házban, de retro utcabál, emlékkiállítás és Ötvös Csöpi-ételkóstoló is várja az érdeklődőket.

Magyar Nemzet
2021. 08. 18. 20:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piroch Gábor világszerte elismert kaszkadőr, Bujtor István barátja és a fesztivál igazgatója Lutter Imre előadóművésszel producerrel együtt álmodta meg A nagy csinnadrattának elnevezett nyitórendezvényt, melyet a koradélutántól megtekinthető oldtimerek bevonulása indít el a Vitorlás Szövetséggel közösen, a Bujtor-emlékkupa részeként, 18 órakor – közölték lapunkkal a szervezők. Mint írják, a Hamis a dollár elnevezésű attrakcióban filmforgatást imitálnak majd a kaszkadőrök, s az Ötvös Csöpi-filmekből jól ismert akciójeleneteket állítják össze új dramaturgiával. Közben Bujtor Balázs és a filmekből jól ismert rendőr zsigulik felvezetésével érkeznek a vörös szőnyeghez a sztárvendégek, Bujtor Judit védnök, Frenreisz Károly és a zsűri.

Esténként az Ancsika Kertmoziban jönnek a nagy Bujtor-klasszikusok: A Pogány Madonna után Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba és a Csak semmi pánik! Augusztus 20-án a retro utcabálon egymást váltják a népszerű előadók, mások mellett Takács Nikolas, Gerendás Péter, Szirota Jennifer és Huzella Péter, továbbá filmzenei és operett-musical slágerek is elhngzanak a Pécsi Nemzeti Színház művészeinek előadásában. 

Retro utcabál  Fotó: Bujtor István Filmfesztivál

A fesztivál ideje alatt a Bujtor István-emlékkiállítás várja a látogatókat Kardos doktor stilizált rendőrszobájával, egykori filmes mementókkal, kellékekkel, relikviákkal, középpontban a Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobrával, hajós ereklyékkel, filmes kulisszafotókkal, plakátokkal, a fesztivál történeti emlékeivel. Emellett megkóstolhatjuk Ötvös Csöpi kedvenc ételeit a fesztiválhoz csatlakozó vendéglátóhelyeken, míg a sírkertben koszorúzást tartanak Bujtor és Latinovits végső nyughelyénél.

A családi programok között olyan színházi előadások is szerepelnek, mint a Padlás című musical és a Lúdas Matyi. Vasárnap, a fesztivál zárónapján adják át posztumusz a Hunyady-díjat a fesztivál alapítója, Kiss László szellemi örökeseinek. Az elismerést minden évben azoknak ítélik oda, akik a legtöbbet tették a települési hagyományok ápolása és a közösség kulturális élete, a kultúra fejlesztése területén. Ugyancsak vasárnap, ünnepélyes keretek között vehetik át a Bujtor István-díjat a fesztivál legjobbjai, de a filmek alkotóit szakmai területenként is díjazza a zsűri, amelynek elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára, Fábri Zoltán tanítványa. A zsűriben foglal helyet Stork Natasa színésznő, Kalász József filmrendező, vágó, Wiegmann Alfréd Nívó-díjas, Radnóti-díjas színházi és tévéfilmrendező, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Bujtor Judit védnök és Lutter Imre fesztiváligazgató   Fotó: Bujtor István-filmfesztivál

A vetített filmeket az alkotókkal folytatott pódiumbeszélgetések szakítják meg, melyeket Takács Bence Ervin és Király Erika műsorvezetők moderálnak. Az előzsűri által versenybe engedett alkotások között 35 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 25 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, három animációs alkotás és 47 versfilm szerepel, ezek közül nyolcvan filmet láthatnak a mozirajongók. Bujtor nyomán a titok, a bűnügy, a rejtély, a humor és kacagás, a karantén, az emberi élet és a költészet az alapja az elmúlt másfél év izgalmas filmjeinek. Nagy nevek nagy alakításai köszönnek vissza a mozivászonról. Kassai Ilona egy festmény utáni romantikus nyomozás történetében tűnik fel. Cserhalmi György és Dunai Tamás a Végtelenben kettő című filmben találkoznak, Benkő Péter és Hámori Ildikó pedig Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva szerelmét festi meg Somossy Barbara versfilmjében. A dokumentumfilmek között került a versenyprogramba a Besenyei Péter műrepülő világbajnokról, a Magyar Lapát életrajzi film a kilencszeres kajak-kenu világbajnok, Wichmann Tamás életrajzi történeteit villantja fel, míg a Sopi című alkotásban Kristóf Hajnalka a balatoni vitorlásversenyzőt, hajóépítőt, Soponyai Gézát mutatja be. A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda és augusztus 22-én adják át.

A részletes program a fesztivál honlapján érhető el, míg a rendezvény Facebook-oldalán a legfrissebb információkról olvashatnak. A fesztivál ajánlófilmjét ide kattintva tekinthetik meg.

(A borítóképen veterán autók találkozója a Bujtor István-filmfesztiválon. Fotó: Bujtor István-filmfesztivál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.