Oidipusz királytól A nap fiaiig

– Tizenhárom ország tizenkilenc produkcióját láthatja a közönség a 7. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM), amelyet kétszeri halasztás után szeptember 17. és október 9. között végre meg tudunk szervezni – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM alapítója a Primus hajón tartott tegnapi sajtótájékoztatón. A fesztiválra olyan nemzetközi hírű alkotók rendezései érkeznek, mint például Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Alekszandar Popovszki és Victoria Thierrée Chaplin.

2021. 08. 23. 20:30
FEKETE Péter; VIDNYÁNSZKY Attila
Budapest, 2021. augusztus 23. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM alapítója, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Alekszandar Popovszki, a maribori Szlovén Nemzeti Színház művészeti vezetője (b-j) a 7. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó sajtótájékoztatóján a budapesti Primus Hajón 2021. augusztus 23-án. Tizenkilenc produkció érkezik tizenhárom országból a 7. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM), amelyet többszöri halasztás után szeptember 17. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Színházban. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A színházi találkozó sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kulturális élet szereplői a járvány alatt is dolgoztak, ennek eredményeként rendezhetik meg a két alkalommal is elhalasztott fesztivált. Mint mondta, a gazdag kulturális programkínálat jól mutatja, hogy a művészekre számíthatunk akkor, amikor az életet újraindítjuk. Ráadásul a MITEM jó alkalom arra, hogy megmutassuk kultúránk sokszínűségét a világnak.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM alapítója azt mondta, hogy a színházi találkozón az eredetileg meghívottak közül egy indiai és egy vietnámi színház kivételével minden társulat részt tud venni. Így a MITEM-en olyan nemzetközi hírű alkotók rendezései mutatkoznak be, mint például Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Alekszandar Popovszki, Emma Dante és Victoria Thierrée Chaplin. Vidnyánszky Attila felhívta a figyelmet arra, hogy szeptember 21-én, a magyar dráma napján különleges Törőcsik Mari-emlékestet láthatunk Senkié és mindenkié címmel, Bérczes László rendezésében.

– Az átalakuló Színház- és Filmművészeti Egyetem végre nyit felénk, együtt tudunk dolgozni, így számos workshopot valósítunk meg – mutatott rá Vidnyánszky Attila, hozzátéve: a legfontosabb dolgunk, hogy beengedjük a nagymestereket, miközben megőrizzük a saját színházunk egyediségét.

A MITEM-en mindenféle színházi műfajjal találkozhat a közönség. Robert Wilson, a színházi élet koronázatlan királya Oidipusz királyról mesél világhírű színészekkel, zenészekkel. Alekszandar Popovszki a sajtótájékoztatón elmondta, hogy két művet is rendez a fesztiválon: a Mester és Margaritát, valamint a Rómeó és Júliát. A híres görög rendező, Teodorosz Terzopulosz szintén két darabbal érkezik a MITEM-re: az Alarme-vel és az Aiasz, az őrület című színpadi kompozícióval. Továbbá Victoria Thierrée Chaplin és Aurelia Thierree Bells & Spells című produkciója is izgalmasnak ígérkezik, ahogy a fesztivál záródarabja, A nap fiai Nyikolaj Roscsin rendezésében.

Kulcsár Edit dramaturg, a fesztivál fő szervezője a magyar nyelvű előadásokat ismertette. Tompa Gábor a Godot-ra várva című abszurd drámát rendezi. Nagy Botond Ibsen Nóráját állítja színpadra, de Szabó Magda Az ajtó című előadását is megnézhetjük Szabó K. István rendezésében, Udvaros Dorottyával és Söptei Andreával a főszerepben.

Az előadások mellett kiállítások, filmvetítések, szakmai programok, beszélgetések, valamint Kanalas Éva és Szabados György lemezbemutató koncertje várja az érdeklődőket.

(A borítóképen Vidnyánszky Attila, Fekete Péter és Alekszandar Popovszki látható. Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.