Szabó Magda örök érvényű műve a Nemzeti Színházban

Az ajtó című Szabó Magda-regényt vitte színre a Nemzeti Színház. A darabban a hagyomány és a korszerűség egyszerre van jelen – olvasható a színház közleményében.

Magyar Nemzet
2021. 08. 17. 13:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ajtó című Szabó Magda-regényt vitte színre a Nemzeti Színház. A darabban a hagyomány és a korszerűség egyszerre van jelen – olvasható a színház közleményében. 

Szabó Magda 1987-ben írta regényét, amelyet azóta közel negyven nyelvre lefordítottak. A Szabó K. István rendezésében színpadra állított művet a Gyulai Várszínházban már láthatta a közönség,

a budapesti bemutatóra szeptember 18-án kerül sor a Nemzeti Színházban az évad egyik kiemelt előadásaként. 

A mű örökérvényűsége a félelem állandóságában keresendő – mondta a Kozma Andrással együtt készített feldolgozásról a rendező, aki elárulta azt is, hogy az előadásban a lelkek mély, bizalmi összekapcsolódásának, összehangolásának folyamatát követik. Ki milyen titkot hordoz? Hogyan dolgozható fel a szégyenérzet? Mi rejlik a felszínes kommunikáció mögött? – ezekre a kérdésekre keresik a választ. 

A regény főhősét, Szeredás Emerencet a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Udvaros Dorottya alakítja, aki nagy ajándéknak tartja, hogy színészként átélheti Emerenc emberi tartását, hiszen olyasvalaki, akire a legszélsőségesebb helyzetekben is lehet számítani. – Nem hajlik, maximum törik, mégis a környezete nemcsak becsüli, hanem szereti is – nyilatkozta a színésznő. 

Söptei Andrea (Szabó Magda) és Udvaros Dorottya (Szeredás Emerenc)  Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt

Az előadás során központi szerepet kap a vágy, hogy megértsük és tiszteljük a másfajtaságot, hiszen két nagyon különböző ember kapcsolatáról szól. Szabó Magda magát is beleírta a regénybe; az írónőt a darabban Söptei Andrea Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész alakítja, aki úgy véli, állandóan kétségek között őrlődünk a szeretteinkkel való viszonyunkban. Mint mondja, embertípustól függ, hogy ki az, aki elzárkózik tőle, és kinek lételeme, hogy törődjön a másikkal.  

A darab az eredeti, Verebes Ernő által írt zenei betétekkel, Rátkai Erzsébet jelmezeivel és Kiss Beatrix játékterében kerül színre, valamint videók is színesítik az előadást. A színlap a Nemzeti Színház honlapján olvasható. 

(A borítóképen Rubold Ödön, Söptei Andrea és Udvaros Dorottya látható Az ajtó egyik jelenetében. Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.