Zenében ünnepli a magyar nemzeti összetartozást a Salföldi Dalföld

A fesztivál komolyzenei, jazz- és népzenei koncertekkel, valamint számos kísérőprogrammal várja a közönséget augusztus 13. és 15. között a Káli-medencei Salföldön.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 09. 16:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Salföldi Dalföld küldetése, hogy a balatoni nyár zajától eltávolodva, koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal és más kulturális programokkal szólítsa meg a Balaton-felvidék varázsát megélni vágyókat és a kultúra iránt érdeklődőket – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A három zenei műfajra – komolyzenére, jazzre és népzenére – épülő program gerincét minden évben más főtéma adja.

A Bíró-Gombos Alapítvány által hatodszorra megrendezett Salföldi Dalföld idén – a tavalyra tervezett, de a járványhelyzet miatt elhalasztott programot megvalósítva – a Kárpát-medencei és moldvai magyarság zenéjének közös gyökereit és sokszínűségét ünnepli a fesztivál hagyományos műfajain keresztül.

Az anyaország mellett a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Délvidékről érkező művészek koncertjeinek középpontjában a magyar zene áll, néhány dal erejéig pedig fellép velük egy-egy szlovák, román, szerb, ruszin vendégművész is. Az Őrvidéket a Délibáb táncegyüttes ausztriai magyar néptáncosai képviselik.

Koncertet ad mások mellett a Mörk, Rost Andrea és a Dresch Quartet, több táncházat is tart a FolkEmbassy, a Salföldi Dalföld keretében rendezik meg a Balatonfelvidéki néptáncosok találkozóját, és idén sem hiányoznak a fesztiválról a délutántól késő estig tartó gyermek- és ifjúsági programok sem.

Az idei kerekasztal-beszélgetések fő témája szintén a magyar nemzeti összetartozás és a közép-európai régió megerősödésének összhangba hozása: kulturális és közéleti szereplők, valamint politikai elemzők vitatják meg a különböző szomszédos országokban élő magyarok sorskérdéseit – áll a közleményben.

A borítóképen: a Mörk együttes a 9. Paloznaki Jazzpikniken 2021. július 30-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.