Nem érteni, érezni kell

Rendhagyó, közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatót tartott csütörtök délután a Budapesti Operettszínház, amelyen a szeptember 24-én, 25-én és 26-án bemutatott Nine-Kilenc musicalről tudtunk meg kulisszatitkokat, többek között bepillantást nyertünk a labirintusszerű díszlet és a fényűző jelmezek világába. Emellett a művészek előadásában még ízelítőt is kaptunk a darab legismertebb dalaiból.

2021. 09. 09. 21:40
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szeptember 24-én, 25-én és 26-án a Nine-Kilenc című musical ősbemutatójával kezdődik a Budapesti Operettszínház 2021/2022-es évada, amely Federico Fellini híres, önéletrajzi ihletésű filmje, a 8 és ½ színpadi adaptációja – mondta Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója csütörtökön a rendhagyó, közönségtalálkozóba ágyazott sajtótájékoztatón a teátrum nagyszínpadán. Mint kiemelte, a hármas szereposztásnak köszönhetően rengeteg musical sztárral találkozhat a közönség. – Balázs Zoltán rendező, dramaturg sajátos színházi formanyelvet használ, így igazi összművészeti produkció született kiváló dalokkal, táncokkal, művészcsapattal. Ráadásul Németh Anikó csodálatos jelmezei a Vogue magazin címlapján is megállnák a helyüket – hangsúlyozta Kiss-B. Atilla.

Kiss-B. Atilla főigazgató a szereplők egy részével  Fotó: Teknős Miklós

A formabontó rendezéseiről ismert Balázs Zoltán első musicaljét rendezi, ami elmondása szerint hű lesz Fellini szellemiségéhez. A rendező azt is elárulta, hogy a próbafolyamat során minden művésszel saját utat járnak be, hiszen más-más módon instruálja őket. – A Nine-Kilenc című musicalt Federico Fellini 8 és ½ című filmje ihlette, ami azért kihagyhatatlan, mert az ártatlanság korát, a gyermekkort idézi meg. A próbafolyamat alatt kizárólag a tartalomra koncentrálunk, illetve arra, hogy az előadásban hogyan tudjuk továbbvinni a Fellini-örökséget, miközben valami egyedit alkotunk – mutatott rá Balázs Zoltán.

Szendrényi Éva labirintusszerű díszlete mellett Németh Anikó fényűző jelmezei is nagyon látványosak. Sőt, mindhárom szereposztásban különböző jelmezben lépnek színpadra a művészek. Németh Anikó elmondta, hogy komoly előtanulmányokat folytatott a korban, így születtek meg a különleges jelmezek. Mint az eseményen többször elhangzott, a Nine-Kilenc című musical világát, atmoszféráját és történetét nem érteni, érezni kell.

Bolba Tamás zenei vezető a darabban elhangzó zenék kapcsán kiemelte, hogy a Broadway-mű zeneszerzője, Maury Yeston hozzájárult a budapesti előadás bővített zenei anyagához, így az operettszínházi előadásban hangzik majd el először magyarul a Nine-Kilenc filmváltozatának három ikonikus dala: a Cinema Italiano, a Take it All és a Guarda la Luna. A musical történetének negyven éve alatt ez a három dal kizárólag most fog színpadon felcsendülni, eddig csak a filmváltozatban volt hallható.

A három szereposztással tervezett előadás igazi társulatépítő darab, színpadra lép mások mellett Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Szomor György, Széles Flóra, Nádasi Veronika, Gubik Petra, Polyák Lilla, Janza Kata, Peller Anna, Szulák Andrea, de vendégként láthatjuk majd Bánsági Ildikót, Keresztes Ildikót és Szilágyi Enikőt. Az egyedülálló színpadi térben a színészek szinte áttetsző elemek között mozognak, ezáltal a három főszereplőnek, Dolhai Attilának, Homonnay Zsoltnak és a magyar szövegeket is jegyző Szomor Györgynek megvan a lehetősége, hogy teljesen a saját képére formálja Guido Contini alakját. A sokféle zenei műfajból merítő alkotás ráadásul a Budapesti Operettszínház Musical Együttese számára is rendkívüli lehetőségeket teremt a tarantella, a flamenco, a vogue, a revü, a klasszikus és kortárs táncok által inspirált koreográfiák színpadi bemutatására.

Borítókép: Részlet a musicalből. Fotó: Teknős Miklós

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.