Népzene és táncok a Kárpát-medencéből

A hetvenéves Magyar Állami Népi Együttes Népzene és néptánc a Kárpát-medencéből koncertjével zárja nyári programsorozatát szeptember 14-én este a Várkert Bazár. Az eseményen Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Délvidék változatos, mindig magával ragadó, egyedi muzsikái szólalnak meg.

Magyar Nemzet
2021. 09. 12. 21:00
null
Fotó: Liszkay Lilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medence hagyományai saját történelmünk mellett egyben Európa ezredéves kultúratörténetéről is vallanak, hiszen ide minden nyugati hatás is megérkezett a századok folyamán, és elkeveredett a hazai szokásokkal. A magyarok és a Kárpát-medencét kitöltő történelmi Magyarországon velük szimbiózisban élő más (román, szlovák és délszláv) nyelvű népek olyan régi európai hagyományokat őriztek meg, amelyek a kontinens nyugati felében már rég feledésbe merültek.

Az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes hivatása és feladata a magyar nyelvterület néptáncának és népzenéjének mint nemzeti értéknek a gyűjtése, életben tartása és színpadi formában való továbbadása. A színpompás, gazdag repertoár a társulatot a világ legtöbbet utazó együtteseinek rangjára emelte: hét évtizedes fennállása alatt négy világrész negyvennégy országának színpadain lépett fel és több mint 7,5 millió néző elismerését vívta ki.

Az este hét órakor kezdődő koncerten a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara és a Magyar Állami Népi Együttes táncosai lépnek fel.

Borítókép: Magyar Állami Népi Együttes

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.