A 2006-os politikai szereplőket üres szék képviselte az Elk*rtuk közönségtalálkozóján

Szereplők, alkotók és a 2006-os őszi események elszenvedői beszélgettek az Elkxrtuk című nagyjátékfilm után a közönséggel – a baloldali politikusok nem kívántak csatlakozni a párbeszédhez.

Magyar Nemzet
2021. 10. 24. 17:00
null
Fotó: TAMAS DOMBOVARI

Szereplők, alkotók és a 2006-os őszi események elszenvedői beszélgettek az Elkxrtuk című nagyjátékfilm után a közönséggel – a baloldali politikusok nem kívántak csatlakozni a párbeszédhez.

Hatalmas érdeklődés övezte a csütörtök bemutatott Elkxrtuk című politikai krimi első budapesti közönség találkozóját tegnap este a MOM Parkban a CinemaMOM moziban. Az őszödi beszéd kiszivárgása után forradalmi hangulatot feldolgozó történet már az első napokban nagy érdeklődés övezte országszerte, a közönségtalálkozón is teltház előtt játszották a Megafilm produkcióját.

A közönségtalálkozót Császár Attila szerkesztő-riporter vezette, aki maga is részese volt a 2006-os őszi eseményeknek, a színpadon Bánovits Vivianne, Kruchina Károly, Kruchina Vince, Kálomista Gábor, Helmeczy Dorottya, Bendi Balázs, Gubás Gabi, Mózes András, Szőke Richárd és meglepő módon egy üres szék foglalt helyet. 

Helmeczy Dorottya producer a színpadon látható üres székről elmondta:

 Úgy szántuk ezt a mai közönségtalálkozót, hogy szerettünk volna valakit meghívni, valakit a 2006-os aktorok közül, szerettünk volna beszélni, vitázni, vagyis párbeszédet folytatni. Nagyon sok mindenkit hívtam fel az akkori baloldalról, akik közül sokan ma is aktív politikai szereplők, részesei az ellenzéki összefogásnak, de mindenkitől nemet kaptam. Az akkori, 2006-os politikai szereplőket ez az üres szék képviseli, pedig szerettük volna megadni nekik a lehetőséget.

A producer hozzátette, hogy „várjuk a pereket”, ugyanis kaptak már olyan híreket, hogy jövő héttől perekre számíthatnak. 

Kálomista Gábor producer elmondta, hogy az Elkxrtuk című nagyjátékfilm valószínűleg nem készült volna el, ha 2006-ban, az őszödi beszéd kiszivárogtatása után, másnap Gyurcsány Ferenc, az akkori miniszterelnök felballag a Sándor-palotába és lemond. Ez nem történt meg.

Bánovits Vivianne és Kruchina Károly         Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás

Bendi Balázs forgatókönyvíró elmondta: 

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy korábban együtt dolgozhattam a producerekkel és egy közös beszélgetés során azon gondolkodtunk, hogy milyen filmet csinálunk. Ezt a 2006-os történetet már régen feldolgozták volna filmesek, ha négy országgal odébb élnénk.

A Rékát alakító Bánovits Vivianne elmesélte a közönségnek, hogy rengeteg archív anyagot tanulmányozott és ismerősök meséltek neki a 2006-os eseményekről. 

A Dobrev Klárát alakító Gubás Gabinak az volt a célja, hogy

habitusában hozzam, amit Klára képvisel. A férfiak tekintetét állva hatalmat parancsoló, akkoriban „first ladyként” tevékenykedő Klára emberi arcát igyekeztünk kidomborítani

A színésznő hozzátette, „Voltam már megosztó szerepben, átéltem már, hogy egy színdarab kapcsán megosztó személyiséggé váltam. Ebben a filmben ennek a lehetősége megvolt, és ez a félelem most is bennem volt. Ezt nem szerettem volna újra átélni, hogy hajnali négykor jöjjenek az sms-ek. Aztán azt éreztem, hogy ha az élet hozza ezt a lehetőséget, akkor ennek oka van. Szembe kell néznem a traumával, hogy fel tudjam dolgozni és tovább tudjak lépni… Itt 2006-ban társadalmilag ért minket egy trauma, amivel társadalmilag is szembe kellene nézni a tagadás helyett” – mondta Gubás Gabi. 

Mózes András arról beszélt, hogy az általa játszott karakter, Nándi, az oknyomozás során hogyan rakta össze a mozaikdarabkákat. A színész kiemelte: fontosnak tartja, hogy beszéljünk a 15 évvel ezelőtti eseményekről  – akár a mozi nyelvén.

Szőke Richárd arról beszélt, miért vállalta a filmet: 

A  2006-os események miatt és Attila karaktere miatt vállaltam. A nagyszüleim éppen kint voltak az utcán 2006 október 23-án, a Fidesz-nagygyűlésről tartottak hazafelé békésen, amikor repkedtek a gumilövedékek, és kaptak a könnygázból. Szerencsésen megúszták. A másik nagyszülőm is kint volt a kanadai rokonnal, és szembe találták magukat a rendőrökkel, és menekülni kellett. Szerettem volna azokat az ártatlanokat képviselni, akik a rendőri túlkapások, brutalitás áldozatai lettek.

Kruchina Károly és Kruchina Vince fogdába került 2006-ban.

 Próbálom elfelejteni, hisz az életünk megy tovább, de ezeket az élményeket nem lehet feledni… Ezek az emberek még mindig itt vannak a közéletben, akik főszereplői voltak az eseményeknek.

 – mondta Kruchina Vince. 

Kruchina Károly és Kruchina Vince                     Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás

Kruchina Károly az utcán védte a testvérét a rendőröktől. „Ez a film, a nyílt színi taps mutatja, hogy magasra került a mérce a politikai krimi műfajában. Akik ebben jelentős szerepet játszanak, azok félnek ettől a kétórás élménytől.”

Az Elk*rtuk című filmet országszerte játsszák Bánovits Vivianne, Mózes András, Bokor Barna, Gubás Gabi, Szőke Richárd, Bede-Fazekas Szabolcs, Zayzon Zsolt, Csőre Gábor és Trill Zsolt főszereplésével. 

Borítókép: A szombat esti közönségtalálkozó. Fotó: Megafilm/Dombóvári Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.