időjárás 4°C Stefánia 2021. November 28.
logo

Díjnyertes kortárs produkciók a Magyar Nemzeti Balett műsorán

Magyar Nemzet
2021.10.19. 16:30 2021.10.19. 17:26
Díjnyertes kortárs produkciók a Magyar Nemzeti Balett műsorán

Először látható hazánkban Wayne McGregor, napjaink vezető brit koreográfusának Chroma című munkája. A radikális és innovatív alkotó modern balettje két hasonlóan eredeti és izgalmas kortárs produkcióval – az izraeli Sharon Eyal és Gai Behar Bedroom Folk, valamint a svéd Alexander Ekman Episode 31 című darabjával – szerepel közös programban október 29-től a Magyar Nemzeti Balett Kon-takt(s) című modern balettestjén, a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

Az emberi test drámáját vizsgálja Wayne McGregor Chroma című darabja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni. A négy női és hat férfi balettművész által bemutatott, csaknem félórás koreográfia látványvilágát John Pawson minimalista díszletei által megteremtett puritán uralja, míg a táncosok mozdulatait Joby Talbot saját kompozíciói és a White Stripes amerikai rockzenekar számainak áthangszerelt változatai kísérik. A Chromát 2006-ban mutatta be a londoni Királyi Operaház, egy évvel később pedig elnyerte a legjobb táncprodukciót megillető Olivier-díjat. Az azóta eltelt csaknem másfél évtizedben Wayne McGregor munkája a világ olyan rangos együtteseinek repertoárján szerepelt, mint a San Francisco Ballet, a Boston Ballet, a moszkvai Bolsoj Balett vagy a Holland Nemzeti Balett.

A Kon-takt(s) esten ismét látható Sharon Eyal és Gai Behar Bedroom Folk című alkotása is. Az L-E-V társulatuk révén Magyarországon is ismert alkotópáros 2015-ben a Holland Táncszínház számára készítette el koreográfiáját, amit 2018-ban a mutatott be a Magyar Nemzeti Balett. Az est keretében ugyancsak visszatér a repertoárra Alexander Ekman a New York-i Juilliard School végzős növendékeinek készített Episode 31 című látványos koreográfiája. Az energikus, életvidám ritmikával teli alkotást, a koreográfus két szereposztás egybegyúrásával, sajátos budapesti változatban állított színpadra. A Kon-takt(s) modern balettest október 29-én este 8 órakor kezdődő premiert követően október 30-án és 31-én, valamint november 6-án, 7-én és 11-én látható a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

Borítókép: Bedroom Folk. Fotó: Nagy Attila