Hősiesen küzdöttek, de a mongolok halomra gyilkolták a tázláriakat

Újabb részletek derültek ki az egykori tázláriak hősies küzdelméről. Erődtemplomukat védve próbáltak életben maradni a mongol túlerővel szemben – adta hírül új kisfilmjében a Magyarságkutató Intézet. A filmben Makoldi Miklós és Gallina Zsolt régészek beszélnek az ásatás fontosságáról.

Magyar Nemzet
2021. 10. 21. 12:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bács-Kiskun megye Kiskőrösi járásában lévő Tázláron egy 13. századi erődített templom környékét tárták fel, midőn felfedeztek egy hármas, a templomot védő árokrendszert. Az árokrendszerben pedig

több tucat legyilkolt magyar csontvázát tárták fel, akik hősiesen védekeztek, de végül felmorzsolták őket a tatár hadak. 

Az egyik árok és a maradványok. Forrás: Részlet a filmből

A 13. századi erődített templom teljesen elpusztult, ám az emberi maradványok helyzetéből és egyéb nyomokból látszik, hogy a település népe védekezni próbált.  Az összes hasonló védőrendszer elpusztult, a tázlári nagynak számított a maga korában, ám a hármas árokrendszer sem tudta megállítani a tatárokat. Annyit viszont elértek, hogy lassították a mongol seregek előrenyomulását, akik Magyarországon nagyobb ellenállásba ütköztek, mint máshol. A régészek szerint ezek a helyi csaták is közrejátszhattak abban, hogy a mongol seregek távoztak az országból, nem csak a kánválasztás miatt tértek haza. 

Viszont jól látszik és jól dokumentálható a tázlári lelőhelyen, hogy

a tatárok az Alföldön elpusztítottak mindent és mindenkit. 

A feltárás madártávlatból. Forrás: Részlet a filmből

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.