időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Kátai Zoltán énekmondónak domborművet állítanának a szülővárosában

Pataki
2021.10.19. 13:18 2021.10.19. 13:18
Kátai Zoltán énekmondónak domborművet állítanának a szülővárosában

Kátai Zoltán énekmondó közösségi emlékoldalán adták hírül, hogy korábban Túri Török Tibor szobrászművész felajánlotta, hogy készít Kátairól egy féldomborművet tisztelete jeléül. A műalkotás elkészült, és az énekmondó özvegye közölte, hogy most éppen keresik a méltó helyét. 

Én arra gondoltam, hogy talán Mosonmagyaróvár, Zoltán szeretett szülővárosa, illetve sokáig lakóhelye befogadja a szobrot, s annak a Magyar utcai háznak a falán el lehet helyezni, ahol fiatal korában lakott, s melyről olyan sokat mesélt nekem. A felavatást november 3. vagy 6. környékén, születésének, illetve halálának évfordulóján lehetne megtartani. A féldombormű alá szükséges lenne egy gránittábla, amelyen a feliratok kerülnének elhelyezésre. Várom az önkormányzat válaszát! 

– írta bejegyzésében Kovács Andrea.

Kátai özvegye azt is megjegyezte, hogy amennyiben a városnak nem kell az emlékjel, abban az estben megpróbálják máshol elhelyezni a féldomborművet.

Kátai Zoltán féldomborműve. Forrás: Facebook

A Kossuth-díjas énekmondó tavaly november hatodikán hunyt el. Mosonmagyaróváron született 1954-ben, utolsó interjúját lapunknak adta,  amelyet itt olvashatnak el.

Nem én voltam az érték, hanem amit közvetítettem. Majdnem teljesen mindegy, hogy ez tetszik a közönségnek vagy sem. Tetszik, nem tetszik: ízlés kérdése, az ízlést pedig formálja a politika, és már megint a politikánál vagyunk, ami pedig nem érdekel

– mondta Kátai az interjúban.