időjárás 4°C Stefánia 2021. November 28.
logo

M. Night Shyamalan a Berlinale nemzetközi zsűrijének elnöke

Magyar Nemzet
2021.10.19. 18:31
M. Night Shyamalan a Berlinale nemzetközi zsűrijének elnöke

M. Night Shyamalan amerikai rendező lesz a Berlinale nemzetközi zsűrijének elnöke. Az indiai gyökerű alkotó zsánerfilmek révén tett szert világhírnévre.

M. Night Shyamalan legismertebb alkotása a Bruce Willis főszereplésével készült Hatodik érzék című pszichothriller, amely hat Oscar-díjjelölést kapott, és amely abban az évben a második legnagyobb bevételt forgalmazó film volt. A rendező ismertebb művei közé tartozik a Sebezhetetlen (2000), a Jelek (2002) és A falu (2004), de csak a 2015-ben bemutatott A látogatás című horrorfilmje után határozta el, hogy saját maga fogja finanszírozni a filmjeit. Legutóbbi alkotását, az Időt 2021-ben mutatták be.

A Berlinalét február 10. és 20. között rendezik meg a szervezők, a koronavírus-világjárvány előtti teljes formájában, sokoldalú programokkal, vörös szőnyeggel és sztárokkal. 

Az Arany Medve-díjakat nemzetközi zsűri adja, tagjainak kilétét a következő hetekben hozzák nyilvánosságra. A fesztivál központi helyszíne ismét a Berlinale-palota lesz a Potsdamer Platzon, de a német főváros mozijaiban is tartanak majd vetítéseket.

A járvány miatt idén a hagyományos, év eleji időpontban csak a szakmai kísérőrendezvényeket tartották meg – online formában –, a szemlére beválogatott alkotásokat pedig egy ideiglenes streamingszolgáltatáson mutatták be a regisztrált filmes szakembereknek. A közönségnek nyáron tartottak vetítéseket: a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban valamennyi szekció összes filmjét bemutatták júniusban.