időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo
Három különféle aspektusból láttatják a forradalmat és következményeit a képek

Megrendítő fotók 1956-ból a Jezsuita Levéltárban

Magyar Nemzet
2021.10.23. 06:54 2021.10.23. 09:34
Megrendítő fotók 1956-ból a Jezsuita Levéltárban

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján teszi először megtekinthetővé a magyar jezsuiták levéltára a gyűjteményében őrzött több tucat megrendítő fotóból álló korabeli képanyagot. Az október 23. és november 4. között készült felvételek egy magánszemélytől kerültek korábban a levéltárba, és a Jezsuiták Magyarországon – A kezdetektől napjainkig címmel idén szeptemberben megjelent kötet munkálatai során kerültek elő a fotóanyag eddig rendezetlen részéből.

A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának Levéltára három 1956-os tárgyú képsorozatot őriz, amelyek három különféle aspektusból láttatják a forradalmat és következményeit. Az első sorozat 1956 októberében és novemberében készült budapesti felvételeket tartalmaz, megrázó képeket a romos házakról, utcákról és egyes eseményekről.

Fotó: JTMRL e-archívum

A második sorozat egy (feltehetőleg) ausztriai menekülttáborban készült az ’56-os magyar menekültek körében, a képeket Hollandiában hívták elő. A harmadik sorozat olyan magyar fiatalokat ábrázol, akik 1957-ben Belgiumba indultak Belgrádból vonattal, hogy ott a leuveni egyetemen megkezdjék tanulmányaikat. Egyetemi éveik alatt lakóhelyüket az ott működő, jezsuita vezetésű Collegium Hungaricum biztosította. Az első sorozat egy magánszemélytől, a másik kettő pedig a leuveni Collegium Hungaricum levéltárából került a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának Levéltárába még a 2000-es években.

Fotó: JTMRL e-archívum

A Jezsuiták Magyarországon a kezdetektől napjainkig címmel idén szeptemberben napvilágot látott kötet munkálatai során kerültek elő a fotóanyag eddig rendezetlen részéből 2020-ban. A képek pdf-formátumba összefűzve tekinthetők meg a levéltár ingyenes és regisztrációt nem igénylő E-könyvtárában. Az ehhez kapcsolódó E-Archívumban regisztráció után olvashatók a magyarországi jezsuita rendtartomány külföldre menekült tagjait összefogó úgynevezett Sectio II.  1948-57 közötti iratai is.