Szarka Tamás egymillió forintot adományoz az üldözött keresztényeknek

A Kossuth-díjas előadó a Missa Missio CD eladásából származó nyereséget ajánlotta fel.

Zana Diána
2021. 10. 22. 10:00
MIKLSA Erika; SZARKA Tams
Budapest, 2020. október 17. Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekesnõ (b) és Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, zeneszerzõ énekel a Missa Missio - Mise a legüldözöttebb vallásért címû zenemû õsbemutatóján a Szent István-bazilikában 2020. október 17-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A csodát vihetjük egész életünkben” – iránymutatóak ezek a szavak, melyek Szarka Tamás szájából hangoztak el a Kossuth-díjas zenész és zeneszerző saját maga által komponált szakrális művének előadásán az esztergomi bazilikában. Később az is kiderült: amellett, hogy beszél róla, megéli és zenéjével teremti, más eszközt is talált arra, hogy csodát adjon, ugyanis a Missa Missio CD eladásából származó nyereséget az üldözött keresztények megsegítésére ajánlotta fel. 

Szarka Tamás zenéjével a hitet igyekszik megerősíteni, valamint a magyar emberek és családok értékrendjét emelni. A Missa Misso megírásával – amely teljes egészében a római katolikus mise liturgiáját követi – a zenész arra is fel kívánta hívni a figyelmet, hogy a világ legüldözöttebb vallása ma a kereszténység. A lemezeladásokból több mint egymillió forint gyűlt össze, amely teljes egészében az üldözött szíriai keresztényekhez kerül. 

Ahogy korábbi koncertbeszámolónkban is megírtuk , ez a mű olyan élményt nyújt, amely nem halványul el, hanem beépül az ember lelkébe és gazdagabbá teszi, mint korábban volt. Az esztergomi előadáson kívül – amely az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kísérőprogramjaként valósult meg – a grandiózus alkotás külhonban is felcsendült; olyan ikonikus történelmi templomokban hangzott fel, mint a pozsonyi koronázótemplom, a Szent Márton-dóm; a deáki Szűz Mária mennybemenetele templom; a kassai Szent Erzsébet-főszékesegyház vagy a prágai Szent Miklós-templom.

A prágai bemutató fővédnöke Dominik Duka bíboros, cseh prímás, a prágai főegyházmegye érseke a bemutatót követően elárulta; Szarka Tamás művén keresztül tudatosult benne, hogy milyen erőfeszítéseket tesz Magyarország a kultúra területén is, mely által szószólójává vált Európának és pártfogójává a nyugati keresztény társadalomnak.

Ahogy Szent Pálnak a korintusiakhoz írt második levelében áll: „a jókedvű adakozót szereti az Isten”. Nem először segíti Szarka Tamás pénzadománnyal a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárságának munkáját. 

Borítókép: Miklósa Erika és Szarka Tamás a Szent István-bazilikában. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.