időjárás -2°C Natália 2021. December 9.
logo

Természetfilm a hortobágyi vadlovakról

Magyar Nemzet
2021.10.27. 17:00
Természetfilm a hortobágyi vadlovakról

Olyan történéseket is bemutat a Pentezugi Vadlórezervátumban forgatott Vadlovak – Hortobágyi mese című természetfilm, amelyeket eddig még a kutatóknak sem sikerült megfigyelniük. A film november 4-én kerül országosan a mozikba.

Az alkotói munka négy éve alatt Török Zoltán rendező – aki a Vad Magyarország című filmet is jegyzi – és Jan Henriksson operatőr sok időt töltött a rezervátumban, így sikerült lencsevégre kapni a vadlovak ellését is, miután egyszer tizenhat napon keresztül követték folyamatosan a ménest. – Ez korábban még senkinek sem sikerült, és a kutatók sem látták, hogyan történik – nyilatkozta a rendező.

A stáb munkájának és kitartásának hála, három ellést is sikerült rögzíteni, amelyek a vadlókutatásnak is segítségére szolgálnak. – Sok mindent tanultam a filmből arról, hogy egyéb állatok hogyan élnek a lovak mellett – fejtette ki Kerekes Viola vadlókutató, akit az is meglepett, hogy milyen hamar lejátszódik az ellési folyamat. Mint mondja, a felvételeken két év alatt sok olyan helyzet szerepel, hogy egy kanca nem fogadja el a csikóját. Korábban azt feltételezték, ilyen csak ritkán fordul elő. 

A legmodernebb eszközökkel rögzített film egy kis vadlócsikó, Cseppke első mozzanataiba avat be, bemutatja a vadlovak és a Hortobágyi Nemzeti Park más állatainak életét is, és betekintést nyújt a sokszor viszontagságokkal teli puszta világába, amelyet Pokorny Lia narrációja varázsol meseszerűvé. A filmzenét Szabó Benedek és Tövisházi Ambrus komponálta, és Odett énekel benne. 

Október 21-től több mozi premier előtt vetíti a Vadlovak – Hortobágyi mese című természetfilmet, november 4-től pedig országosan látható a mozikban a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Borítókép: Jelenet a filmből. Fotó: Mozinet