Utazó, felfedező, uralkodó

A Benyovszky-emlékév vége felé kerül színpadra a színházi ősbemutató, amely a híres, bár meglehetősen elfeledett világutazó életét dolgozza fel. A Pesti Magyar Színház produkciójának szövegét Pozsgai Zsolt írta, aki maga a színre állító rendező is, zenéjét Nagy Tibor komponálta, a dalszövegek Bradányi Iván munkái, a címszereplő György-Rózsa Sándor.

2021. 10. 25. 7:15
Benyovszky Móricz portrészobra (Kocsis András alkotása) rigyáci (Zala megye) Szent Anna templom kriptájában Forrás: Köztérkép
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Benyovszky, legtöbbünk rávágja: Madagaszkár. S hogy a gróf – bár címétől és birtokaitól Mária Terézia megfosztotta – a sziget kormányzója volt. A szigeté, amelyre ő vezetett expedíciót, s amelynek belsejét ő fedezte fel. Amit jeles honfitársunkról alig-alig őriz a kollektív emlékezet, hogy ott szolgáló katonaként nevéhez kötődik Kamcsatka első földrajzi, néprajzi és állattani leírása.

Hívhatnánk kalandornak, amennyiben száműzött cári tisztekkel elfoglalt egy erődöt s egy hajót, ekkor keletkezett kiáltványa pedig az oroszországi forradalmi mozgalmak kottájaként szolgált. Benyovszky eztán a Bering-, a Mátyás-, a Lőrinc- és a Kuril-szigetek útvonalon elhajózott Japánba.

– Nem én vettem elő, G. Németh György, a Benyovszky Társaság elnöke vette tervbe már évek óta, a híres utazóról szóló színpadi mű megvalósítását – árulta el Pozsgai Zsolt, aki a társaság elnökéről elmesélte: mindent megtett, hogy Benyovszky emléke fennmaradjon, utcát neveztetett el róla, most éppen szobor készül a felfedezőről. Ezek mellett G. Németh György, mondhatni: természetesen, több ízben járt Madagaszkáron.

– Az emlékév ürügyén kért fel a musical szövegkönyvének megírására. A szöveg Jókai Mór Benyovszky Móric című művére épít. Emellett G. Németh György véleményét vettem figyelembe, amikor tulajdonsággal ruháztuk fel a főszereplőt. Számtalan tényszerű anyag arra enged következtetni, hogy egy rendkívüli munkabírású, nagy energiájú ember volt, akinek legfontosabb gondolata végig családja körül forgott. Az otthoni, családi lét és a messzi utakon járó kalandosság a kettőssége ennek a figurának – magyarázta az író-rendező, majd hozzáfűzte: G. Németh György nagy anyagot gyűjtött az utazóról, amit szintén rendelkezésére bocsátott. Ezenkívül digitálisan is hozzáférhetők levelezések, leírások. Benyovszky Móric munkásságának meglehetősen sok emléke maradt fenn, amelyikből igazán csak válogatnia kellett.

Benyovszky Madagaszkár kormányzójaként tárgyalt a világban, hogy országát elfogadtassa önálló államként, azonban nem talált megértő fülekre, így hazatért Magyarországra. A bajor örökösödési háborúban szívességeket tett Bécsnek, amiért visszakapta rangját, ám Madagaszkárt érintő tervei továbbra is kudarcba fulladnak. Nem csupán a császárságban, Angliában, szintúgy, ezért családjával Amerika felé vette útját. No de navigációs hibák miatta Brazíliában értek partot.

– Jelky Andrással együtt nem mindig önszántukból járták be a Földet, és fedeztek fel új tájakat a magyar és az európai kultúra számára. Ahol járt, ott leírta a helyi népek szokásait, életüket, és ezzel sokat segített az európaiaknak megismerni az addig ismeretlen helyeket. A szükségből erényt kovácsolt, s végül maradandó életművet hozott létre – mesélte Pozsgai Zsolt.

Benyovszky az Újvilágban hajós szolgáltatásokat vállalt a baltimore-i kereskedelmi társaságnál, míg végül visszatért Madagaszkárra. A szigetet meg kellett védenie a szomszédos, Mauritius kormányzója által indított francia támadás ellen. E csatában esett el.

– Ebben az esetben a valóság ábrázolása erősebb, mint a fantázia – felelte az író kérdésemre, miszerint Benyovszkyról szóló művében is vegyítette a képzelete szülte találkozásokat és helyzeteket a valóságban ténylegesen lejátszódottakkal?

– A fantázia itt a dialógusokban működik elsősorban. Illetve kénytelenek voltunk tömöríteni, hiszen egy kétórás színpadi mű nem dolgozhatja fel a teljes életet, ezért bizonyos életszakaszokra csak utalásokat tehetünk. Kamcsatkán, a száműzetésénél kezdődik a történet, onnan a rabtársaikkal való szökésük egy hajón, a vergődés az óceánon. Ismerkedés különféle népekkel, pél­dául a ma Tajvannak nevezett Formozával, majd a megérkezés Madagaszkárra, ahol királlyá választották. Ezt köve­tően volt egy kísérlete, hogy európai udvarokban elismertesse magát és Madagaszkár függetlenségét. Ez azonban több nagyhatalomnak nem tetszett, így hősünket, mielőtt még egy erős és független államot építhetett volna a szigeten, merényletben megölték. Ő a szabadság vándora és egyben áldozata is – avatott be Pozsgai Zsolt, aki szólt a zenéről: – Nagy Tibor zeneszerzővel ez már nem az első közös munkánk. Itt nem elsősorban slágerek egymás mellé helyezése volt a szándéka, hanem egy nagy ívű zenei anyag, egy valódi musical létrehozása. Vannak benne természetesen slágergyanús művek, de ezeket általában az idő és a közönség választja ki. Rendkívül nagy, precíz munka Nagy Tiboré. Régi szerzőtársa, Bradányi Iván örömmel látta el a dalszövegírói feladatokat. G. Németh György azon dolgozik, hogy Benyovszky Móric alakja méltó helyre kerüljön a magyar emlékezetben, mi ehhez csak segíteni tudtunk ezzel a színpadi művel.

Borítókép: Benyovszky Móric portrészobra a rigyáci Szent Anna templom kriptájában (Kocsis András alkotása). Fotó forrása: Köztérkép

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.