időjárás -4°C Pál 2022. January 25.
logo

Zászlók, ha lengenek…

Magyar Nemzet
2021.10.26. 20:00 2021.10.28. 13:33
Zászlók, ha lengenek…

Budapesten és Felvidéken is kiállítás nyílt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a magyar zászló és címer március 16-i emléknapja alkalmából – idén is meghirdetett ünnepi rajz- és esszépályázatának alkotásaiból.

A fővárosban a díjnyertes alkotások láthatóak október 23-ától, a felvidéki Alsóbodokon pedig az Esterházy János mártírpolitikus életéhez és munkásságához köthető pályamunkákat mutatták be. Idén a Kárpát-medencéből és a diaszpórából több mint háromezer-ötszáz képzőművészeti munka és hetven esszé érkezett, melyek közül szakmai zsűri választotta ki a díjazott műveket. Idén először nem tölthette be a rajzpályázat zsűrijének elnöki tisztjét Jankovics Marcell, akit azonban tiszteletbeli és örökös elnökké nevezett ki az intézet (http://nski.hu/in-memoriam-jankovics-marcell2.html). Az esszépályázat zsűrijének elnökségét a kezdetektől fogva Takaró Mihály irodalomtörténész látja el.

A magyar zászló és címer témakör mellett a pályázók minden évben az éppen aktuális emlékévhez kapcsolódó témában is pályázhatnak. 2021-ben Hunyadi János erdélyi vajda és főkapitány kormányzóvá választásának 575., Báthory István erdélyi fejedelemmé választásának 450., Márton Áron erdélyi katolikus püspök születésének 125., az újkori olimpiák történetében – Hajós Alfréd győzelmeinek köszönhetően – az első magyar aranyérmek megszerzésének 125., valamint Gróf Esterházy János felvidéki mártírpolitikus születésének 120. évfordulójához kötődően is érkeztek alkotások.

A koronavírus-járvány újabb hullámai miatt – ahogyan már tavaly sem – nem kerülhetett sor az ünnepélyes díjátadóra, viszont az eredményt elért fiatalok postai úton kapják kézhez nagy értékű nyereményeiket. A díjazott munkákat bemutató Zászlók, ha lengenek… címet viselő tárlat a Kárpát-haza Galériában tekinthető meg a Teréz körúton október 29-ig.

(A borítókép forrása: NSKI)