időjárás 4°C Márió, Sára 2022. January 19.
logo

A Fradi legendás kapusáról, Siflis Gézáról készítenek filmet

Magyar Nemzet
2021.11.30. 11:34 2021.11.30. 13:06
A Fradi legendás kapusáról, Siflis Gézáról készítenek filmet

Dokumentumfilm készül a futballtörténelem egyik legizgalmasabb alakjáról, Siflis Gézáról, folytatódik a Szemünk fényében megismert világtalan pár családja mindennapjainak bemutatása. A nagy sikerű vadászati és természeti világkiállításról és Afrikában tevékeny jezsuita misszionáriusokról is film készül.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) mintegy két éve nyújt támogatást a televíziós bemutatásra és streaming-szolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézőknek különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek – írta az NFI a lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében. 

 A Televíziós Döntőbizottság novemberi ülésén négy dokumentumfilmnek szavazott meg gyártási támogatást.

A szabadkai származású legendás focista, Siflis Géza ötszörös labdarúgó válogatott, majd a Ferencváros játékosának kalandos életéről és tragikus haláláról készít filmet Siflis Zoltán a Filmintézet 6,3 milliós támogatásával A kapus halála címen.

A látássérült Császár szülők gyermekéről, a 17 éves Fecóról Varga Ágota (Szemünk fénye, Szülei szeme) rendez dokumentumfilmet, amely száz percben 18 év eseményeit öleli fel. A Szemük fénye a szülők élettörténetét követően a hamarosan felnőtté cseperedő Fecóról szól, és 25 millió forintos NFI támogatással valósul meg.

Az Egy a természettel! című dokumentumfilm a 2021 őszén megrendezett nemzetközi vadászati és természeti világkiállítást dolgozza fel. A nagy sikerű rendezvényt bemutató alkotást Gaszner Veronika készíti a Filmintézet 25 millió forintos támogatásával.

Cséke Zsolt rendező-producer Menyhárth László és Czimmermann István jezsuita misszionáriusok életét és Afrikában végzett munkásságát mutatja be készülő dokumentumfilmjében. A Szabadság vára a Nemzeti Filmintézet 20 millió forintos támogatásával készül. 

Borítókép: Siflis Géza mérkőzés közben (Forrás: Magyarszó.rs)