időjárás °C Miklós 2021. December 6.
logo
Az intézmény jövő tavasszal a Megérkeztünk című időszaki kiállítással nyílik meg

A jelenkort a múlt örökségével ötvözi a Néprajzi Múzeum új arculata

Petrovics Gabriella
2021.11.24. 10:25 2021.11.24. 15:07
A jelenkort a múlt örökségével ötvözi a Néprajzi Múzeum új arculata

Korszakváltáshoz érkezett a Néprajzi Múzeum, hiszen amellett, hogy a Városliget szomszédságában, új épületben nyílik újra az intézmény 2022 tavaszán, az arculata is teljesen megújult – jelentette be Kemecsi Lajos főigazgató. A tervezőcsapat egy olyan kétnyelvű, egységes vizuális rendszert alkotott, amely lehetőleg minden kultúrára egyszerre utal.

A megújulást, a jelenkorral való szimbiózist, a múlt örökségének vibrálóan színes rétegeit egyszerre tükrözi a Néprajzi Múzeum több mint húsz év után megújult arculata. – Számtalan nemzetközi és magyarországi példa mutatja, hogy a múzeumok is brandet építenek, különösen akkor, amikor olyan léptékű korszakváltás jön el egy intézmény életében, mint amilyen a Néprajzi Múzeum esetében – hangsúlyozta Kemecsi Lajos főigazgató a sajtótájékoztatón. Mint emlékeztetett, a 

Néprajzi Múzeum mérföldkőhöz érkezett: százötven évvel alapítása után most először fog saját céljaira épült, új épületben működni, s ehhez a változáshoz kapcsolódva újult meg teljesen az intézmény arculata is.

Az arculatra nyilvános pályázatot írtak ki, ami a több tucatnyi beérkezett pályamunka ellenére eredménytelenül zárult. Ám a pályázaton több olyan tervező neve is felemerült, akikkel a Néprajzi Múzeum szívesen együttműködött volna, így a De_form Stúdióból Demeczky Nórát és Dér Enikőt, míg az Explicit Stúdióból Kátay Hunor, Kovács Szilárd és Németh Sebestyén tervezőket kérték fel a projektre. Demeczky Nóra és Kátay Hunor elmondták, hogy a tervezőcsapatnak egy olyan kétnyelvű, egységes vizuális rendszer kidolgozása volt a célja, amely lehetőleg minden kultúrára egyszerre utal. Az arculathoz választott Approach betűcsalád időtálló karakterével jól kiegészíti az embléma és az arculati rendszer markáns vizuális megjelenését.

A Néprajzi Múzeum új alaparculata monokróm módon fekete-fehérben, illetve a piros színnel kiegészítve is használható. A különböző kommunikációs felületeken azonban már egy összetettebb, a néprajz színvilágához köthető skála áll rendelkezésre a minél változatosabb és figyelemfelkeltőbb tartalmak alkotásához. 

– Az embléma mintázatából kiemelhető négy alapelemből egy egyszerűen variálható mintakészlet hozható létre, amely a különböző arculati és kommunikációs felületeken biztosítja az intézmény vizuális identitásának felismerhetőségét – hangsúlyozták a tervezők.

Kemecsi Lajos a tervezők munkáját méltatva kiemelte: fantasztikus új arculattal gazdagodott a Néprajzi Múzeum. A főigazgató egy kisfilmen keresztül mutatta be az új főépületet, amely 2022 tavaszán a Megérkeztünk című időszaki kiállítással nyílik meg. Elmondása szerint a Városliget kapujában készülő főépület tömegének kétharmada a föld alatt található, az íves tetőn megvalósuló zöldtető a park részeként, az intézmény pedig valódi találkozási helyként várja majd a látogatókat. Az épület mintegy hétezer négyzetméternyi, a legkorszerűbb kiállítástechnikai megoldásokat is lehetővé tevő időszaki és állandó kiállítási térrel rendelkezik, sőt a belépőjegy nélkül is látogatható fogadócsarnokban egy több mint háromezer műtárgyat bemutató kerámiatér is helyet kap. A kiállítási terek különlegessége, hogy jól szegmentálhatók. – A Néprajzi Múzeum új otthonában több mint ezer négyzetméteren ifjúsági és gyerekmúzeumot is kialakítanak, de lesz benne konferencia- és rendezvénytér, kutatóterek, irodák, könyvtár, a Városligetre néző olvasóterem, látogatóközpont, étterem, kávézó, míg a térszint alatt moziterem, raktárak, archívumok kapnak helyet. A moziterem pedig alkalmas lesz filmfesztiválok megrendezésére is – tájékoztatott Kemecsi Lajos.

Borítókép: sajtótájékoztatón jelentették be a Néprajzi Múzeum új arculatát (Fotó: Petrovics Gabriella)