A Parányi test főszereplője, Celeste Cescutti Budapestre látogat

Szombaton kezdődik és tíz napon át tart a 19. Olasz Filmfesztivál – MittelCinemaFest a budapesti Puskin és Tabán moziban. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén friss, olasz filmeket láthatunk – eredeti nyelven, magyar felirattal. A cannes-i filmfesztiválon debütált Parányi test főszereplőjével, Celeste Cescuttival november 7-én a Puskin moziban találkozhat a magyar közönség.

Magyar Nemzet
2021. 11. 02. 20:01
Fotó: MittelCinemaFest
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 6-án 19.30-kor a budapesti Puskin moziban Mario Martone filmjével, az idei velencei filmfesztivál versenyprogramjában debütált és több díjat is nyert Itt én nevetek (Qui rido io) című alkotással nyílik a 19. Olasz Filmfesztivál, mely Toni Servillo fergeteges alakításában a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta és a századelő legnagyobb olasz költője, Gabriele D’Annunzio közti szerzői jogi per fordulatos éveit követi nyomon. 

Jelenet az Itt én nevetek című filmből    Fotó: MittelCinemaFest

November 7-én 16.30-kor vetítik az első filmes Laura Samani a többek között a cannes-i filmfesztivál kritikusok hetén bemutatott Parányi test (Piccolo corpo) című filmjét, melyben a fiatal Agata gyermeke parányi testével útnak indul, majd találkozik egy magányos fiúval, Lincével. Közös útjuk során mindketten közelebb kerülnek a csodához.

A vetítés után a film főszereplőjével, Celeste Cescuttival találkozhat a magyar közönség.

Aznap 19.30-kor pereg majd a Puskinban (november 12-én, 19 órakor a Tabánban) Leonardo Di Costanzo filmje, a Rácsokon túl (Ariaferma), Toni Servillóval a főszerepben. Mikor egy börtönt felszámolnak, egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre.

November 8-án Marco Bellocchio (Az első áruló) Marx várhat (Marx può aspettare) című filmje lesz műsoron, melyben a rendező ikertestvére életét mutatja be, aki 29 éves korában öngyilkos lett. A drámai erejű dokumentumfilm a hátrahagyottak fájdalmáról és az őszinteség fontosságáról szól. Másnap este az idei velencei fesztiválon bemutatott és Torontóban is nagy sikert aratott Latin-Amerika (America Latina) című filmet vetítik. Az ikertestvér rendezők, Damiano és Fabio D’Innocenzo munkájában a mindig kiváló alakítást nyújtó Elio Germano (El akartam rejtőzni, Rózsa-sziget, Előtted az élet, Az Ötödik kerék) által megszemélyesített főszereplő kénytelen számot vetni tudata legsötétebb bugyraival.  (A filmet a Tabánban november 15-én, 19 órakor vetítik.) 

Elio Germano a Latin-Amerika című filmben     Fotó: MittelCinemaFest

November 10-én Alessio Rigo de Righi és Matteo Zoppis első filmesek a cannes-i filmfesztiválon, a rendezők kéthete részeként bemutatott A királyrák legendája (Re Granchio) című alkotásában egy számkivetetté vált férfi végső elkeseredésében olyan gaztettre vetemedik, ami arra kényszeríti, hogy száműzetésbe meneküljön. Csütörtökön Hleb Papou, a Fehéroroszországban született, szintén első filmes rendező A legionárius (Il legionario) című, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott filmjében a római rendőrség különleges alakulatában Daniel az egyetlen afrikai származású rendőr. Egy nap a saját családja kilakoltatására kap parancsot.

November 12-én 19.30-kor a Puskinban (másnap 19 órakor a Tabánban) Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A szent és a farkas) közös alkotása, a több fesztiválon is hatalmas sikert aratott Futura című dokumentumfilm lesz műsoron, mely Olaszország portréját rajzolja meg úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják, akik lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről mesélnek. Szombaton az első filmes Alessandro Cassigoli és Casey Kauffman Californie című filmje a marokkói származású lány, Jamila életének öt meghatározó évét meséli el. Álmokkal, fájdalmakkal és büszkeséggel teli felnövekedéstörténet, csakúgy, mint a vasárnapi film, Alice Filippi Túl jó srác a pasim (Sul più bello) című modern kori tündérmeséje, mely hamarosan az ADS Service forgalmazásában kerül a magyar mozikba. 

A Futura című dokumentumfilmben tizenéves olasz fiatalok mesélnek az életükről     Fotó: MittelCinemaFest

November 15-én Niccolò Castelli, a svájci nagykövetséggel közösen bemutatandó Atlas című filmjében Allegra egy terrortámadásban elveszíti barátait. Amikor találkozik Araddal, a fiatal közel-keleti menekülttel, nehéz megbíznia benne. A film főszereplője Matilde De Angelis, csakúgy, mint a kedden látható Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című alkotásé, melyben Pierre, a beteg lányát egyedül nevelő párizsi antikvárius egy nap megismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. A Cirko Film által november 18-tól mozikba érkező film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, Sergio Castellitto, akire a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként emlékezhet a magyar közönség.

Borítókép: jelenet a Parányi test című filmből, középen Celeste Cescutti. Forrás: MittelCinemaFest

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.