Ha Rahmanyinov festett volna

Festői zenék csendülnek fel, valamint zenei festményeket és grafikákat vetítenek az Egri & Pertis Zongoraduó – pandémia után újraindult – Áthallások című koncertsorozatának következő estjén. Vannak-e színei a zenének? „Megszólalhat-e” egy festmény? Hallgat-e zenét egy grafikus alkotás közben, és ha igen, hogyan hat ez a keletkező műre? E kérdéskörökre fókuszál a társművészetek kapcsolatával foglalkozó Áthallások koncertciklus negyedik estje, mely ezúttal a zene és a képzőművészet egymást inspiráló folyamatait illusztrálja november 21-én a BMC-ben. Az est művészvendége Lévay Jenő, a háziasszonya Becze Szilvia.

Magyar Nemzet
2021. 11. 18. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társművészetek kölcsönhatását bemutató ciklus újabb hangversenye ezúttal a zene és a képzőművészet egymást inspiráló folyamatait illusztrálja. A Mendelssohn testvérpár, valamint Françaix és Rahmanyinov kompozícióinak hallgatása közben a közönség Felix Mendelssohn, Wilhelm Hensel, Auguste Renoir és az est művészvendégének, a Munkácsy-díjas Lévay Jenő képzőművésznek a képeiben is gyönyörködhet. Utóbbi többek között a Rahmanyinov-művek által ihletett grafikáiról, sőt filmalkotásairól is mesél majd. Az élménydús hangverseny háziasszonya a Bartók rádió közkedvelt szerkesztő-műsorvezetője, Becze Szilvia lesz.

Az Egri & Pertis Zongoraduó Áthallások címet viselő, 2019-ben indult koncertsorozata a klasszikus zongoramuzsika és a társművészetek kapcsolatára fókuszál. A különböző művészeti ágak párhuzamainak bemutatásán túlmenően a sorozat közelebbről is megvizsgálja a hasonlóságokat és a különbségeket, valamint az egymásra gyakorolt hatásukat. A ciklus szerves része egy-egy – a másik műfajt reprezentáló – vendégművész közreműködése, akik a közönséget érdeklő szakmai titkokról is mesélnek. Ezeken az esteken természetesen egy közös produkció, valamint a közönség bevonása sem maradhat el.

Műsor:

Szergej Rahmanyinov: Cisz-moll prelűd Op.3 Románc (1894) 

Fanny Mendelssohn-Hensel: 2 darab négy kézre

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Hat gyermekdarab op. 72

Jean Françaix: Auguste Renoir gyermekportréi – válogatás

Fritz Kreisler – Szergej Rahmanyinov: Liebesfreud (Szerelmi öröm)

Szergej Rahmanyinov: Barcarola Op. 11 Scherzo, Románc és Keringő Op.11, Capriccio bohémien Op.12

Borítókép: Egri & Pertis Zongoraduó. Fotó: Raffay Zsófia

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.