Együttműködés a szülőföldön való megmaradásért

A Mikházi Csűrszínházi Egyesület, a marosvásárhelyi Spectrum Színház, Felvidékről a hetényi Csavar Színház, Délvidékről a zentai Híd Kulturális Egyesület, az anyaországból pedig a MaloM befogadó színházi program és a Forrás Kulturális Alapítvány fogott össze az Andrásfalvy Bertalan Mintaprogram keretében, hogy független, civil kezdeményezésként a Kárpát-medencét átszövő, társadalomerősítő és közösségépítő partnerséget alakítsanak ki.

Magyar Nemzet
2021. 12. 18. 9:30
Fotó: András Fruzsina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezés keretében a szülőföldön való megmaradást segítő fejlesztéseket terveznek  megvalósítani térségeikben, valamint közös együttműködéssel az irodalom, a zene, a színház, az alkotó- és képzőművészet, a hagyományőrzés, folklór területén koncertekkel, előadásokkal, kiállításokkal, színes programokkal, fesztiválokkal, konferenciákkal kívánják erősíteni a magyar kultúra jelenlétét a Kárpát-medencében.

A kezdeményező a Forrás Színház művészeti vezetője, Pataki András, a Bőköz Fesztivál igazgatója, aki az Ormánságban tavaly életre hívta az Andrásfalvy Bertalanról elnevezett országos kulturális, közművelődési, turisztikai mintaprogramot. Ennek keretében a fesztiválnak otthont adó falvak – Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi – közös gondolkodás, stratégia mentén szeretnék megtölteni élettel a településeket. Így jelölnek ki fejlesztési irányokat, célokat. Ezzel az összefogással tudják helyben megtartani az elnéptelenedő, elöregedő települések lakóit, s lehetőséget teremteni arra, hogy beköltözzenek, vagy rendszeresen visszajöjjenek oda az emberek.

A határon túlnyúló kulturális együttműködésről Sopronban született megállapodás, annak tiszteletére, hogy Andrásfalvy Bertalan a város szülötte. A megállapodás a Soproni Petőfi Színház együttműködésével, mentorálásával jött létre, a leghűségesebb város teátrumában.

Pataki András elmondta, hogy a Forrás Színháznak hosszú évek óta élő és tartalommal bíró kapcsolata van a határon túli színházakkal, kulturális egyesületekkel. Ez adta az ötletet, hogy olyan összefogásban gondolkodjanak, amely túlmutat egy-egy önkormányzati cikluson, és így határozzanak meg hosszú távú fejlesztési irányokat, célokat. Ezek a kapcsolódási pontok, együttműködések az Andrásfalvy Bertalan Mintaprogram keretében lehetőséget nyitnak pályázatok benyújtására, együttes gondolkodásra, arra, hogy a kultúra területén milyen közös stratégia mentén fogjanak össze. A most létrejött független, civil törekvések hozzájárulhatnak a magyarság megmaradásához, az adott magyarlakta térségek társadalomépítő és közösségmegtartó erejéhez, s a kultúra által jövőképet is jelentenek ott.

Borítókép: Megbeszélés a Soproni Petőfi Színházban, középen Pataki András igazgató (Fotó: András Fruzsina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.