Négy kontinens artistaművészei a Fővárosi Nagycirkuszban

A jövő év izgalmasan kezdődik a Fővárosi Nagycirkuszban, ugyanis tizennegyedik alkalommal rendezik meg a világ legrangosabb cirkuszfesztiváljai között számon tartott Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában. – A világ Magyarországra fog figyelni január 12. és 17. között – mondta a Fővárosi Nagycirkuszban tartott sajtótájékoztatón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos. 

2021. 12. 13. 20:15
Budapest, 2021. december 13. Oleksii Grigorov orosz és Marina Glavatskik ukrán artista bemutatója a január 11-17. között a Fõvárosi Nagycirkuszban megrendezendõ 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválról tartott sajtótájékoztatón 2021. december 13-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fekete Péter emlékeztetett, hogy a járványhelyzet miatt immár második alkalommal marad el a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál, a világ legnagyobb cirkuszfesztiválja.

Ez a rendkívüli helyzet felértékeli a budapesti rendezvényt, mivel azok a szakemberek, akik nem tudnak elmenni Monte-Carlóba, részt tudnak venni a budapesti rendezvényen

–  mondta az államtitkár.

Fekete Péter államtitkár a sajtótájékoztatón. Fotó: Bényei Adrienn

Az első Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg a Magyar Cirkusz és Varieté szakemberei. A kétévente megrendezendő seregszemle azóta a világ vezető cirkuszfesztiváljai közé nőtte ki magát, így Monte-Carlo, Latina, Moszkva mellett Budapest is komoly cirkuszművészeti találkozóhely lett. 

Négy kontinens rangos, nemzetközi díjjal kitüntetett artistaművészei érkeznek tehát Budapestre januárban, hogy összemérjék tudásukat. A színvonalas produkciókat rangos szakmai zsűri bírálja el, melyet a közönség is láthat.

A fesztivál nulladik napján, január 11-én a Művésztelepen a Circus Theatrum Szentivánéji álmodók című workshopját tekinthetik meg az érdeklődők. A színház, a cirkusz, a zene és a tánc ötvöződik összművészeti produkcióvá a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium csapatának produkciós projektje, a Circus Theatrum új előadásában.

Január 12-én kezdődik a Red Carpet Show, az artistaművészek ünnepélyes bevonulása a Fővárosi Nagycirkusz előtt.

Január 14-én a magyar artistatehetségek mutatkoznak be a Newcomer Show keretében. A fesztivál  január 17-én nagyszabású díjátadó gálaműsorral zárul. A cirkuszművészet iránt érdeklődőknek több alkalommal nyílik lehetőségük megtekinteni az A és a B versenyprogramokat, melyekben a világ legjobb artistaművészei mérik össze tudásukat. 

A fesztiválhoz két tudományos program kapcsolódik. Az egyik  a Cirkuszépületek Európában című nemzetközi tudományos konferencia a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában, a másik a Cirkuszpedagógia lehetőségei a magyar oktatási rendszerben című módszertani konferencia a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében.

Borítókép: Oleksii Grigorov orosz és Marina Glavatskik ukrán artista bemutatója a január 11-17. között a Fővárosi Nagycirkuszban megrendezendő 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválról tartott sajtótájékoztatón 2021. december 13-án. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.