Összefogás hagyományőrző mestereinkért

A Hagyományok Háza és a Kallós Zoltán Alapítvány idén is megrendezte jótékonysági koncertjét az idős és beteg zenészek megsegítésére. A szervezők az adományokat december végéig várják.

Magyar Nemzet
2021. 12. 16. 14:30
Fotó: Gabor Dusa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hagyományok Háza december 10-én adott otthont az Összefogás hagyományőrző mestereinkért koncertnek. A Kallós Zoltán Alapítvánnyal közösen szervezett rendezvény célja az életükkel, művészetükkel egykor példamutató elődeink támogatása volt. 

– Segíteni kell, hiszen életünk alakulását legalább felerészben a régi, és még ma is köztünk élő mesterektől kaptuk

 – foglalja össze a koncerthez fűződő gondolatait Koncz Gergely táncházzenész, a műsor szerkesztő-rendezője, aki hangsúlyozta: – Az a legkevesebb, hogy mi is felkaroljuk őket. A mestereim közül már a legtöbben nincsenek köztünk, de számos kiváló zenész még velünk él. Két hónappal ezelőtt kerestek meg, hogy hozzuk tető alá e jeles eseményt. Minden résztvevő zenekarral beszéltem, természetesen mindenki igent mondott a felkérésre, a részletek megszervezését a Hagyományok Háza munkatársai vállalták. A szűken másfél órás est programja a mezőségi zene köré összpontosul, s célunk, hogy egy-egy falu zenéjében tökéletesen elmélyülhessen a hallgató.

A kezdeményezés 2013-ra tekint vissza, amikor a Hagyományok Háza az úgynevezett Összefogás koncertekkel támogatott tisztes korú népzenészeket. 

Ennek folytatásaként 2014-ben az Erdélyi Táncházzenészek Találkozóján a résztvevők fogalmazták meg az idős zenészek megsegítésének gondolatát. Tették ezt őszinte szeretetből, hiszen egykori mestereik legtöbbje egészségügyi és anyagi gondokkal küszködik; 

nem tudnak már muzsikálást vállalni, ezáltal a mindennapi kenyerük előteremtése is gondot jelent. 

A járványos időszak különösen sok nehézség elé állítja a nagy elődöket. Az ötletet tett követte, és számos táncházban, koncerten szerveztek nekik gyűjtést. A jelen koncert egy újabb fontos mérföldkő a szolidaritás útján, adventben, amikor mindnyájan fogékonyabbak vagyunk a jóra. 

Az adományokat a szervezők december végéig várják.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/osszefogas2020

Borítókép: jelenet a koncertből (Forrás: Hagyományok Háza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.