időjárás -3°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo
Vándorkiállításon mutatják be a Királydomb történetét

Nemzeti emlékhely született!

Magyar Nemzet
2022.01.13. 14:01 2022.01.15. 13:41
Nemzeti emlékhely született!

Ismeretterjesztő köztéri vándorkiállítás készült a rákosmezei Királydombról, a Patrióták javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánított történelmi helyszínről. A Rákosmezőt és a középkori magyar országgyűléseket korhű dokumentumok és hiteles ábrázolások segítségével bemutató installáció elsőként a főváros XVI. kerületében látogatható.

Tizenhat tablóból álló köztéri kiállítás segítségével hozzák vissza újra a köztudatba a rákosmezei Királydombot, a középkori magyar országgyűlések és hadra kelések színhelyét a Patrióták. 

A molinókon a környékről készült régi térképek, királyi országgyűlési meghívólevelek, korabeli metszetek mellett az 1505-ben hozott nevezetes rákosi végzés kópiája is látható.

A középkori rákosmezei országgyűlések területének jelképes központját az Országgyűlés 2020-ban – az egyesület javaslatára – nyilvánította nemzeti emlékhellyé. 

„A reformkorban még nem lett volna szükség erre az ismeretterjesztő kiállításra, azonban a XX. században a Rákosmező és a Királydomb jelentősége kiesett a köztudatból. Egyesületünk tavalyelőtt társadalmi vállalást tett, hogy a Királydomb ügyét a jövőben is szívén viseli, és a méltatlanul elfeledett helyszínt visszaemeli a nemzeti emlékezetbe” 

 – írják a lapunkhoz eljuttatott közleményükben. 

A kiállítást jelenleg a Reformátorok terén lehet megnézni. Fotó: Somogyi György

A Nemzeti emlékhely született! című ingyenes köztéri vándorkiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg, és 2022. január 17-ig lesz látogatható a fővárosi XVI. kerületi Reformátorok terén. Ezt követően a tablókat Budapest X. kerületében, a kőbányai Szent László téren építik fel újra, ahol a kiállítást 2022. január 19. és 24. között lehet majd megtekinteni.

Borítókép: Látogatók a kiállításon (Fotó: Somogyi György)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.