Új nézőpontból tárul fel Anne Frank tragikus története

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalomból egy rendhagyó dokumentumfilmet láthatunk mától a mozikban országszerte. Az Anne Frank – Párhuzamos történetek című alkotás az Oscar-díjas Helen Mirren közreműködésével több síkon idézi meg az emberiség történelmének legsötétebb időszakát és a vészkorszakban elhurcolt gyermekek tragikus sorsát.

Magyar Nemzet
2022. 01. 27. 17:30
Anne Frank – Párhuzamos történetek Forrás: Pannonia Entertainment
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anneliese Marie „Anne” Frank 1929-ben született és tragikusan fiatalon elhunyt zsidó származású német lány, aki a második világháború alatt családjával két éven át rejtőzött a nácik által megszállt Amszterdamban, majd egy máig ismeretlen személy feljelentése után elfogták őket és a fiatal lányt a bergen-belseni koncentrációs táborba szállították. Itt halt meg tífuszban tizenöt éves korában, mindössze néhány héttel azelőtt, hogy az angol csapatok felszabadították a tábort. Apja, ki túlélte a háború borzalmait, megtalálta és kiadta Anne naplóját, amelyet azóta hatvanöt nyelvre lefordítottak, milliók olvasták, színdarabot, filmet, operát írtak belőle. Anne Frank a holokauszt során meggyilkolt gyermekek szimbólumává vált.

Sabina Fedeli olasz rendezőnő rendhagyó dokumentumfilmjében Anna Frank történetén keresztül rajzolódik ki a második világháborúban elhurcolt gyermekek tragikus sorsa. A baseli Anne Frank Alapítvány közreműködésével készült mozifilm egyik síkján az Oscar-díjas Helen Mirren a naplója oldalain keresztül idézi fel a fiatal lány életének főbb mozzanatait, egykori titkos amszterdami szobájának teljeskörűen rekonstruált másában. Anne naplójának bejegyzéseire reflektálva öt holokauszttúlélő osztja meg emlékeit a vészkorszakról. A bensőséges hangvételű beszélgetéseken feltárul a magyar származású olasz írónő, Arianna Szörenyi, a lengyel származású, Franciaországban élő Sarah Lichtsztejn-Montard, a Prágából fiatal lányként a terezíni gettóba, majd Auschwitzba deportált, emlékeit szintén naplóba lejegyző Helga Weiss, valamint a legfiatalabb holokauszttúlélők közt számontartott, négy- és hatéves kisgyerekként deportált Andra és Tatiana Bucci személyes története. A filmben a túlélőkön kívül több neves szakértő is felszólal, köztük Michael Berenbaum amerikai egyetemi professzor, rabbi, író és filmrendező, aki a holokauszt tanulmányozására szakosodott.

A film másik, a rejteklakás díszletein kívül játszódó történetszálán egy fiatal tinilány, Katerina vezeti végig sajátos módon a nézőket Anne rövid életének állomásain, és a hozzájuk kötődő, naplójába lejegyzett érzésein. Katerina a mai fiataloknál megszokott módon képekben és bejegyzésekben, a közösségi média eszköztárával mutatja be diáktársainak, hogy miket tapasztalt Anne Frank síremlékénél az egykori bergen-belseni koncertrációs táborban, a párizsi Holokauszt Emlékmúzeumban vagy a titkos amszterdami rejtekhelyen tett látogatásakor.

„Úgy érzem, Anne Frank naplója csodálatos lehetőség arra, hogy a múlt emberi tapasztalatait valóban megérthessük, azokat átvihessük a jelenünkbe, és a jövőnkbe. Ezt rendkívül fontosnak tartom. Ezért akartam megcsinálni ezt a filmet” – mondta Helen Mirren egy interjúban. A film előzetese ITT érhető el.

Az Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik Budapesten a Cinema MOM, a Toldi, Puskin, Tabán moziban, az Art+ Cinemában és az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szegen, Pécsen, Szolnokon, Szombathelyen, Miskolcon, Kecskeméten, Egerben és Cegléden is bemutatják, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Borítókép: Anne Frank – Párhuzamos történetek (Fotó: Pannonia Entertainment)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.