Válogatáslemez jelent meg a legjobb Pilinszky-versmegzenésítésekből

Csaknem 200 pályamű legjobb 15 dala hallható azon a válogatáslemezen, amely digitális terjesztésben jelent meg a Kertész Imre Intézet gondozásában. A Pilinszky-hagyatékrészt is kezelő intézet tavaly májusban írt ki nagy sikerű versmegzenésítési pályázatot azzal a céllal, hogy Pilinszky versei zenei köntösben, minél szélesebb közönségréteghez juthassanak el. A Pilinszky Másként című válogatáslemezen 12 kiemelkedő alkotás mellett az a három nyertes dal is hallható, amelyek klipjeit a napokban láthatta először a közönség a Kertész Imre Intézet közösségi oldalain.

Magyar Nemzet
2022. 01. 29. 13:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pilinszky Másként válogatáslemez egyebek között az alábbi linken érhető el.

Műfaji sokszínűség és számos izgalmas, eredeti zenei megközelítés – ezek jellemzik legjobban azokat a pályaműveket, amelyek a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatának keretében meghirdetett zenei pályázatra érkeztek. 

A tavaly májustól novemberig tartó rendezvények sorában nagy sikerű irodalmi-kulturális beszélgetések, városi Pilinszky-séták, tablókiállítás, emlékbélyeg- és emlékérme-kibocsátás és rendhagyó irodalomórák is helyet kaptak. 

Programsorozatának összeállításakor arra törekedett az Intézet, hogy Pilinszky 20. századi gondolatait 21. századi módon tudja közvetíteni. Ennek jegyében hirdette meg versmegzenésítési pályázatát is, azzal a céllal, hogy a költőóriás versei minél szélesebb közönségréteghez juthassanak el a zenei feldolgozások révén. 

A kiírásra olyan új alkotásokat várt a Kertész Imre Intézet, amelyek egy Pilinszky-idézetet vagy teljes verset felhasználva születtek meg. 

Pályázni lehetett új, korábban még nem bemutatott megzenésített versekkel; zeneművekkel, amelyekben valamilyen formában hallható Pilinszky János-vers, vagy annak legalább egy 4 soros részlete. 

A határidőig csaknem 200 pályamű érkezett a jazztől kezdve a hiphopon és a popzenén keresztül az alternatív rockig, számos stílusban. A szakmai zsűri döntése szerint az első helyezést Vastag Csaba Tilos csillagon című dala érte el, a második helyen Müller Csenge A tenger című alkotása végzett, a pályázat harmadik helyezettje az Oliver From Earth Szörnyek szerzeménye, amelyben Pilinszky János Téli ég alatt című versét zenésítették meg. A ma megjelent válogatáslemezen a nyertes dalokon túl 12 olyan helyezést nem szerzett, de kiemelkedő alkotás hallható, amelyek mindegyike egy sajátos és eredeti zenei színt adott Pilinszky költészetéhez. A dalok kiválasztásakor nemcsak az volt a zsűri kiemelt szempontja, hogy a legizgalmasabb és legszínvonalasabb pályaműveket gyűjtse csokorba, hanem az is, hogy ezek a dalok egy albumon, igazi egységet tudjanak alkotni. A stiláris sokszínűség mellett szintén fontos volt, hogy főként azok a Pilinszky-versek jelenjenek meg, amelyeket a legtöbb pályázó választott ki megzenésítésre.

Borítókép: a győztes, Vastag Csaba (Forrás: Ripost)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.